Redactia.ro

România, din nou sub asediul iernii. Vortexul polar aduce frig și ninsori viscolite în mai multe zone

România, din nou sub asediul iernii

România, din nou sub asediul iernii. După câteva zile însorite, când temperaturile ridicate ne-au amintit de începutul verii, România se confruntă cu o nouă schimbare bruscă de vreme. Un val de aer rece, provenit din Siberia, a ajuns în țara noastră, provocând o scădere semnificativă a temperaturilor și aducând ninsori viscolite în numeroase regiuni. Vortexul polar își face simțită prezența, iar meteorologii avertizează că frigul va cuprinde treptat aproape toată țara.

România, din nou sub asediul iernii

Deja, în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei, temperaturile au coborât dramatic. Minimele nocturne ajung la valori de -3 până la 2 grade Celsius, iar în zonele joase bruma este tot mai frecventă. Situația este îngrijorătoare mai ales pentru agricultori, care se temeau că primăvara a întârziat să se instaleze pe deplin, iar acum se văd confruntați cu riscuri majore pentru culturile de sezon.

Vortexul polar care domină în prezent atmosfera de deasupra României nu aduce doar temperaturi scăzute, ci și precipitații sub formă de ninsoare, mai ales în zonele montane. Valorile diurne, care zilele trecute depășeau frecvent 20 de grade Celsius, au scăzut dramatic. În prezent, maximele se situează între 12 și 18°C în majoritatea regiunilor, în timp ce nopțile devin extrem de reci.

În noaptea de duminică spre luni, s-au înregistrat temperaturi între 5 și 0 grade Celsius în nord, centru, est și sud-est, iar în zonele depresionare mercurul din termometre a coborât sub pragul de îngheț, atingând chiar -5°C.

Prognoza pentru zilele următoare nu aduce vești prea bune. Și marți dimineața, frigul va persista, cu temperaturi minime scăzute, însă pe parcursul săptămânii, specialiștii estimează o creștere treptată a valorilor nocturne. Până atunci însă, bruma și înghețul vor rămâne principalele amenințări pentru vegetația de primăvară.

Fenomene extreme și schimbări climatice vizibile

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a oferit explicații despre actuala situație meteo, subliniind faptul că fenomenele extreme devin o constantă, nu o excepție.

„Ne-am bucurat de câteva zile de temperaturi de vară, dar vremea se va răci din nou. Vorbim, încă de la începutul anului 2025, de perioade în care temperaturile foarte ridicate vin la pachet cu fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. În același timp, avem și intervale cu răciri bruște, care pot aduce — așa cum s-a întâmplat — chiar și strat de zăpadă, în mijlocul primăverii, în țara noastră.

Dacă anul trecut, în iarna 2023–2024, discutam despre o primăvară în mijlocul iernii, anul acesta, în plină primăvară, vorbim despre iarna din primăvară. Este un semn clar că schimbările climatice sunt o realitate. Fenomenele extreme, trecerile bruște și amplitudinile termice foarte mari devin deja un tipar de vreme tot mai obișnuit”, a declarat Elena Mateescu.

Directorul ANM a amintit că în sezonul rece trecut, iarna 2023–2024, România s-a confruntat cu o primăvară în plină iarnă, cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru acea perioadă. În schimb, acum, în primăvara anului 2025, asistăm la o inversare a fenomenului: iarna se insinuează în mijlocul primăverii scrie cancan.

Ce regiuni sunt cele mai afectate

Cele mai afectate regiuni sunt, în prezent, Maramureșul, Transilvania, nordul și centrul Moldovei. În aceste zone, temperaturile scăzute, ninsoarea viscolită și formarea de brumă afectează grav culturile agricole, dar și ritmul natural de revenire a vegetației.

În zonele montane, stratul de zăpadă deja instalat continuă să crească, iar autoritățile avertizează șoferii să circule cu prudență în special pe drumurile înalte și expuse viscolului. În plus, pericolul producerii de polei rămâne ridicat în timpul nopților foarte reci.

Deși în următoarele zile este așteptată o ușoară ameliorare a vremii, cu creșteri lente ale temperaturilor minime și maxime, meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică va persista și că nu sunt excluse noi episoade de vreme severă.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect