Redactia.ro
Home » Știri » România o nouă șansă la Schengen! Premierul Suediei vrea să discute aderarea în Consiliul JAI

România o nouă șansă la Schengen! Premierul Suediei vrea să discute aderarea în Consiliul JAI

România o nouă șansă la Schengen! Premierul Suediei vrea să discute aderarea în Consiliul JAI

România o nouă șansă la Schengen! Premierul Suediei a anunţat în Parlamentul European că vrea să discute aderarea României la Schengen în Consiliul JAI (Consiliul informal (Justiţie şi Afaceri Interne – n.r.) de la Stockhol.

România o nouă șansă la Schengen

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a anunțat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că țara sa este pregătită să pună aderarea României și a Bulgariei la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului JAI cât timp, Suedia deține președinția rotativă a Consiliului UE, mai exact până la data de 30 iunie a acestui an.

Preşedinţia suedeză a UE a anunţat o reuniune informală a Consiliului JAI în perioada 25-27 ianuarie 2023:

„Înțeleg dezamăgirile unora când vine vorba despre aderarea la Spațiul Schengen. Suedia înțelege că Bulgaria și România doresc să intre în Schengen și dorim să punem acest subiect pe ordinea de zi în Consiliu”, a spus premierul suedez în discursul susținut în ParlamentulEuropean.

Cum funcționează președinția rotativă a Consiliului UE

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se deține prin rotaţie,schimbându-se din şase în șase luni, de cele 27 de state membre ale UE. De la data de 1 ianuarie, vreme de 6 luni, Suedia deține președinția rotativă a Consiliului UE. Următoarea președinție rotativă va fi deținută de Spania, în perioada iulie-decembrie 2023.

Unele surse din Parlamentul European susțin cu vehemență că nu atunci se va discuta extinderea Spațiului Schengen:

„Trebuie însă remarcat ceva important. Este o schimbare majoră de atitudine a Suediei, care inițial afirmase că nu va iniția un vot în Consiliul UE privind aderarea României la spațiul Schengen fără să existe un acord cu Austria și Olanda, țări care s-au opus la finalul anului trecut”, au afirmat surse din Parlamentul European pentru Libertatea.

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen în 2023

Klaus Iohannis este ferm convins că anul acesta aderarea României la Schengen se va concretiza în mod favorabil:

„Am convingerea sută la sută că România va deveni parte a spațiului Schengen. Însă v-aș ruga să nu ne legăm neapărat de o anumită dată. Același lucru l-am spus și când lumea a început să vehiculeze ca și dată ultimativă 8 decembrie. Am spus că, pentru mine, nu ziua de 8 decembrie este o miză, ci intrarea României în Schengen este o miză. Intrarea în Schengen rămâne obiectiv național de mare importanță.

Acum nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie. Speranța mea este ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea României în Schengen. Dar, sigur, deja Consiliul JAI din martie ar fi, cel puțin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune. Repet, eu mă aștept că România să intre în Schengen în 2023, fără ca la acest moment să putem spune o dată la care se va lua decizia”, a susținut șeful statului după vizitarea Batalionului 1 Instrucţie Olt de la Caracal împreună cu omologul portughez Marcelo Rebelo de Sousa.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: