Redactia.ro
Home » Știri » România s-a cutremurat astăzi de două ori! Care sunt zonele unde s-a simțit seismul

România s-a cutremurat astăzi de două ori! Care sunt zonele unde s-a simțit seismul

Cutremur în România.

România s-a cutremurat astăzi de două ori! Cele două seisme s-au produs în zone care se află la distanțe semnificative una de cealaltă. Ce maginitudine au avut cele două cutremure și unde s-au produs.

Ce magnitudine au avut cutremurele

Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului au anunțat astăzi că au avut loc două cutremure. Primul s-a produs în zona seismică Vrancea la ora 01:58 și a înregistrat o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 104 kilometri și a fost resimțit de cei din Vrancea.

„În ziua de 17 Noiembrie 2021 la ora 01:58:19 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 104km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 79km E de Brasov, 91km NE de Ploiesti, 104km S de Bacau, 113km V de Galati, 114km NV de Braila, 141km N de Bucuresti, 164km NE de Pitesti, 184km SV de Iasi, 193km E de Sibiu, 206km N de Ruse.„, au anunțat cei de la Institutul Naţional de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cel de-al doilea cutremur s-a produs în Dobrogea la câteva ore distanță. Acesta a avut o magnitudine de doar 2 grade pe scara Richter și o adâncime de 13 kilometri.

„În ziua de 17 Noiembrie 2021 la ora 03:19:35 (ora locală a României) s-a produs în DOBROGEA, TULCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 13km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 119km E de Galati, 123km E de Braila, 141km NE de Constanta, 162km SV de Odessa, 174km S de Tiraspol, 199km S de Chisinau, 249km SE de Bacau, 258km SE de Iasi, 263km NE de Varna, 266km SV de Mykolayiv.„, a fost mesajul celor de la infp.ro.

Ce spune seismologul Mircea Radulian despre cauzele cutremurelor

Principala cauză şi principalul motor al cutremurelor sunt de natură tectonică. Cu alte cuvinte, un cutremur va fi generat ca urmare a unor forţe de natură tectonică (tensiuni şi variaţii ale câmpului de tensiune din scoarţă). Nu putem neglija totuşi şi o serie de cauze secundare care pot uşura sau accelera declanşarea seismului.

Un exemplu în acest sens este prezenţa apei în zonă, care conduce la o scădere a forţelor de frecare pe faliile tectonice. Cercetătorii au supus analizei diverse fenomene considerate ca având potenţial de declanşare a cutremurelor: variaţiile câmpului termic, regimul precipitaţiilor, mareele terestre, variaţiile câmpului magnetic, exploziile solare, etc.

După părerea mea, aceste studii nu oferă în momentul de faţă argumente convingătoare în favoarea ipotezei unei interacţiuni reale cu fenomenul de producere a cutremurelor şi, din acest punct de vedere, suntem încă într-o fază a întrebărilor fără răspuns.

Aceste consideraţii sunt valabile şi în ceea ce priveşte problema ridicată cu privire la preponderenţa producerii cutremurelor în timpul nopţii. Ceea ce seismologii ştiu de mult timp este faptul că activitatea seismică de natură tectonică (excludem de exemplu exploziile produse în cariere) nu pare să aibă preferinţe pentru anumite ore din zi sau din noapte”, ne-a detaliat în exclusivitate cercetătorul român, Mircea Radulian.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: