Redactia.ro
Home » Știri » România s-a cutremurat! Seismul a avut peste 4 grade pe scara Richter

România s-a cutremurat! Seismul a avut peste 4 grade pe scara Richter

Cutremur în România

Un cutremur de peste 4 grade pe scara Richter a avut loc noaptea trecută în România. Epicentrul a fost în zona seismică Vrancea. Cutremurul a mai avut o replică la scurt timp.

Ce magnitudine a avut seismul

Un nou cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea. Magitudinea acestuia a fost de 4,1 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc noaptea trecută la ora  03:09:28 și s-a produs la o adâncime de 112 kilometri.  „Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 70km E de Brasov, 77km NE de Ploiesti, 116km S de Bacau, 120km V de Braila, 121km V de Galati, 128km N de Bucuresti, 150km NE de Pitesti, 185km E de Sibiu, 193km N de Ruse, 197km SV de Iasi.„, au anunțat specialiștii de la Institutul Național de Cercetare și dezvoltare pentru fizica Pământului.

La scurt timp după seismul de la ora 03:09:28 a avut loc și replică, mai ușoară, de 2,3 grade pe scara Richter la o adâncime de 131 kilometri. Cel de-al doilea cutremur a avut loc la ora 05:11. „Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 85km E de Brasov, 95km NE de Ploiesti, 101km S de Bacau, 108km V de Galati, 109km NV de Braila, 144km N de Bucuresti, 170km NE de Pitesti, 180km SV de Iasi, 199km E de Sibiu, 209km N de Ruse.„, au mai precizat cei de la Institutul Național de Cercetare și dezvoltare pentru fizica Pământului.

Cutremur în apropiere de Satu Mare

Tot astăzi a avut loc și un cutremur în zona Maramureș, Satu Mare. seismul a fost unul de o intensitate mică, de aproximativ 2,1 garde pe scara Richter. Adâncime acestuia a fost una destul de mică, mai precis 13 kilometri.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 117km N de Cluj-Napoca, 128km E de Debrecen, 133km NE de Oradea, 162km SV de Ivano-Frankivsk, 182km SE de Kosice, 190km E de Miskolc, 204km V de Chernivtsi, 231km N de Sibiu, 232km S de Lviv, 234km NE de Arad.„, a fost mesajul publicat de infp.ro.

Ce spune seismologul Mircea Radulian despre cauzele cutremurelor

Principala cauză şi principalul motor al cutremurelor sunt de natură tectonică. Cu alte cuvinte, un cutremur va fi generat ca urmare a unor forţe de natură tectonică (tensiuni şi variaţii ale câmpului de tensiune din scoarţă). Nu putem neglija totuşi şi o serie de cauze secundare care pot uşura sau accelera declanşarea seismului. Un exemplu în acest sens este prezenţa apei în zonă, care conduce la o scădere a forţelor de frecare pe faliile tectonice. Cercetătorii au supus analizei diverse fenomene considerate ca având potenţial de declanşare a cutremurelor: variaţiile câmpului termic, regimul precipitaţiilor, mareele terestre, variaţiile câmpului magnetic, exploziile solare, etc. După părerea mea, aceste studii nu oferă în momentul de faţă argumente convingătoare în favoarea ipotezei unei interacţiuni reale cu fenomenul de producere a cutremurelor şi, din acest punct de vedere, suntem încă într-o fază a întrebărilor fără răspuns. Aceste consideraţii sunt valabile şi în ceea ce priveşte problema ridicată cu privire la preponderenţa producerii cutremurelor în timpul nopţii. Ceea ce seismologii ştiu de mult timp este faptul că activitatea seismică de natură tectonică (excludem de exemplu exploziile produse în cariere) nu pare să aibă preferinţe pentru anumite ore din zi sau din noapte”, ne-a detaliat în exclusivitate cercetătorul român, Mircea Radulian.

Etichete: