Redactia.ro
Home » Știri » România se pregăteşte de război? Președintele Iohannis a făcut anunțul: Trupele NATO, dislocate în țara nostră!

România se pregăteşte de război? Președintele Iohannis a făcut anunțul: Trupele NATO, dislocate în țara nostră!

Klaus iohannis

Țara noastră trece printr-o perioadă dificilă în această perioadă, la fel ca celelalte state. România, ca ţară membră a NATO, are în prezent garanţii de securitate, ne asigură premierul Nicolae Ciucă.

Liderii NATO consideră necesară prezența trupelor aliate în România pe termen lung și a pomenit despre așa-numitele grupuri de luptă ale NATO, existente deja în Polonia și în Țările Baltice. În prezent, în România sunt circa 2500 de militari aliați, din care 2000 de americani, dar urmează să mai vină alte trupe pentru a apăra granițele de Est ale Alianței.

Iohannis a aprobat dislocarea de trupe NATO în România

Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare prin care informează Parlamentul României că a aprobat, ca urmare a solicitărilor transmise de NATO, dislocarea unor forțe armate străine în România.

„Pe fondul situaţiei existente şi a intenţiilor Federaţiei Ruse de a-şi reafirma statutul de mare putere regională, a fost întocmit la nivelul Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) Planul pentru operaţionalizarea ariei de responsabilitate a Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR)”, a scris Klaus Iohannis.

În urma analizei solicitărilor NATO, a situaţiei de securitate din regiune, la propunerea Prim-ministrului Guvernului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, liderul de la Cotroceni a informat Parlamentul României că a aprobat:

  • dislocarea, la nevoie, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată – VJTF în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, în anul 2022, în concordanţă cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul în curs; 
  • dislocarea în Marea Neagră pentru misiuni de creştere a vigilenţei în cadrul componentei navale (eVA) a unei grupări navale din cadrul grupării permanente a NATO de luptă
  • dislocarea pentru misiuni de creştere a vigilenţei în cadrul componentei aeriene (ePA) a unor aeronave aparţinând SUA, Italiei şi Germaniei, precum şi a unor elicoptere aparţinând Marii Britanii şi SUA;
  • dislocarea în Marea Neagră şi la graniţa cu Ucraina a unor capabilităţi de informaţii, supraveghere şi cercetare aparţinând SUA;
  • dislocarea în România a unor forţe aparţinând Franţei, în cadrul consolidării prezenţei aliate pe Flancul Estic al NATO (eFP);
  • dislocarea pe teritoriul României, în contextul repoziţionării în Europa, a unor forţe aparţinând SUA în garnizoanele Buzău, Smârdan, Constanţa şi la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”, a transmis preşedintele României Parlamentului.

SUA va survola avioane F35

De asemenea „SUA a solicitat autoritătilor militare române ca un detasament constituit din două aeronave F35 cu personalul aferent să survoleze, aterizeze şi să opereze pe teritoriul României în cadrul unor misiuni în comun pentru asigurarea întăririi posturii de descurajare şi a capacităţi de apărare a spaţiului aerian al NATO” iar Klaus Iohannis a aprobat.

„Aceasta este procedura. Decizia se ia în CSAT, urmând pe urmă să intre în Comisiile de Apărare, şi apoi în Plenul Reunit pentru vot în cadrul Plenului”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. „Este procedura constituţională urmată de fiecare dată”, a adăugat acesta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: