Redactia.ro
Home » Știri » Țările în care se va călători fără pașaport. Ce schimbări aduce intrarea României în Schengen

Țările în care se va călători fără pașaport. Ce schimbări aduce intrarea României în Schengen

Țările în care se va călători fără pașaport. Ce schimbări aduce intrarea României în Schengen

Cu intrarea în Schengen a României și Bulgariei, călătoriile fără pașaport devin realitate pentru peste 400 de milioane de cetățeni. Această schimbare aduce cu sine facilități considerabile pentru călătorii cu avionul și pe mare, dar necesită atenție în ceea ce privește transportul terestru și respectarea regulilor de ședere. Iată toate detaliile!

Ce schimbări aduce intrarea României în Schengen

Pe 31 martie 2024, România și Bulgaria vor face un pas important către mai multa libertate de mișcare pentru cetățenii lor. Aceste două țări se vor alătura Spațiului Schengen pentru călătoriile cu avionul și pe mare, iar peste 400 de milioane de cetățeni vor beneficia de libertatea de a circula liber între statele membre. În contextul acestor schimbări, ce impact vor avea aceste modificări asupra călătorilor și ce implicații vor avea noile reguli?

Simplificarea controalelor la frontieră

O schimbare semnificativă va fi simplificarea controalelor la frontieră pentru călătorii care ajung în România și Bulgaria cu avionul sau prin intermediul căilor maritime. Odată cu intrarea în vigoare a acestor schimbări, nu va mai fi necesară prezentarea pașaportului la sosire. Aceasta înseamnă că pasagerii zborurilor, croazierelor și feriboturilor nu vor mai fi supuși controalelor, facilitând astfel procesul de călătorie și economisind timp prețios.

Țările în care se va călători fără pașaport

Cu excepția celor două țări, România și Bulgaria, Spațiul Schengen include deja 27 de state, dintre care 23 sunt parte a Uniunii Europene, în timp ce celelalte patru sunt state membre ale Asociației Europene de Liber Schimb: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.

Excepții pentru transportul terestru

Cu toate acestea, pentru cei care preferă mijloacele de transport terestre, cum ar fi mașina, trenul sau autocarul, va fi necesar să dețină în continuare un act de identitate. Regulile privind frontierele terestre nu au fost încă stabilite în totalitate, din cauza dreptului de veto exercitat de Austria. Astfel, este important ca călătorii să fie conștienți de această excepție și să se pregătească corespunzător înainte de a alege mijloacele de transport.

Spațiul Schengen și perioada de ședere

Pentru cei care nu dețin cetățenie UE, este esențial să țină cont că șederile în Bulgaria și România vor fi luate în calcul în ceea ce privește perioada petrecută în Spațiul Schengen. Conform regulilor actuale, această perioadă nu poate depăși 90 de zile într-o perioadă totală de 180 de zile. Este important ca călătorii să fie atenți la această limită pentru a evita orice inconveniențe.

Impactul economic și social

Cu peste 22 de milioane de pasageri care au tranzitat spațiul aerian românesc în 2023, o creștere semnificativă față de anul precedent, este evident că intrarea în Spațiul Schengen va avea un impact semnificativ asupra turismului și economiei locale. Călătoriile mai ușoare și mai rapide vor stimula turismul și vor contribui la dezvoltarea economică a regiunii.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: