Redactia.ro
Home » Știri » Românii care nu vor buletine cu cip nu vor mai călători în afara țării fără pașaport

Românii care nu vor buletine cu cip nu vor mai călători în afara țării fără pașaport

Românii care nu vor buletine cu cip nu vor mai călători în afara țării fără pașaport

Românii care nu vor buletine cu cip nu vor mai călători în afara țării fără pașaport. Iată detaliile!

Românii care nu vor buletine cu cip nu vor mai călători în afara țării fără pașaport

Anul acesta se va produce schimbarea! Guvernanții doresc implementarea buletinelor care conțin cip, în detrimentul celor convenționale, până la finalul lui 2023. Cei care nu vor adopta schimbarea vor avea de suferit, deoarece nu vor mai putea călători fără pașaport în afara țării.

MAI a scos luni în dezbatere publică proiect de act normativ care propune o multitudine de modificări majore la Ordonanța 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, a anunțat, în urmă cu 2 luni, că emiterea noilor cărți electronice de identitate se va extinde în vara acestui an, mai întâi în Capitală și apoi în restul municipiilor până la finalul anului 2023.

„Cartea electronică de identitate conține acel certificat digital pe care îl vom folosi la autentificare în interfețele informatice ale administratie publice, în sensul în care certificatul digital este o cheie, care îi va permite cetățeanului să se autentifice și să solicite predarea unor servicii. Spre exemplu: emiterea unui certificat de stare civilă sau depunerea actelor pentru căsătorie. Acestea vor putea fi formulate în mediul electronic. Și, ulterior, vor fi expuse și alte servicii. Mă gândesc în momentul ăsta la cazierul judiciar. Putem vorbi și de servicii legate de înmatricularea mașinii”, a explicat Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor.

Inițial s-a vorbit de o taxă de 67 de lei pentru eliberarea noului tip de buletin, însă acest cost va fi suportat în întregime de către Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 200 de milioane de euro fiind alocați acestui proiect. Totodată, obiectivul este ca  8.500.000 cetățeni să adopte buletinul cu cip.

Beneficiile buletinului cu cip

„Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va conţine, pe lângă identitatea digitală, un spaţiu digital în care fiecare persoană va putea stoca «semnătura digitală». Statul român trebuie să asigure fiecărui cetăţean dreptul de a semna electronic, asumându-şi costurile acestui instrument. Romania, go digital!”, a explicat, pe Facebook, ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman.

Iată câteva dintre beneficii!

  • „Statul va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate
  • Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple
  • Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi însă stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate
  • Românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI
  • Cărțile electronice de identitate vor ține locul cardurilor de sănătate
  • Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți
  • Pentru copiii până în 12 ani nu se vor colecta amprente
  • Valabilitatea noilor CEI și ce se va întâmpla dacă nu se pot preleva amprente temporar sau deloc

Începând cu 1 ianuarie 2024 nu se vor mai emite cărți de identitate în formatul actual”, conform financiarul.ro.

 

Sursă: INQUAM Photos, Octav Ganea

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: