Redactia.ro
Home » Știri » Românii își pot lua mai repede permisul auto. Despre ce e vorba

Românii își pot lua mai repede permisul auto. Despre ce e vorba

Românii își pot lua mai repede permisul auto. Despre ce e vorba

Veste bună pentru români, pentru că își pot lua mai repede permisul auto, dar asta doar în cazul anumitor vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri sau de persoane. Iată despre ce este vorba.

Românii își pot lua mai repede permisul auto. Despre ce e vorba

Pe scurt, scade vârsta pentru obținerea permiselor de conducerea pentru categoriile C, CE, D și DE.

În Parlament a fost votat un proiect de lege prin care scade vârsta minimă de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE de la 21 de ani la 18 ani, respectiv de la 24 ani la 21 ani pentru categoriile D, DE.

Proiectul vine ca o soluție la actuala lipsă de pe piaţa de muncă a şoferilor profesionişti, fiind și o cerință a Uniunii Europene.

„Prin excepţie, (…) permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C şi CE se eliberează de la vârsta de 18 ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea certificatului de calificare profesională iniţială (CPI), astfel cum acesta este reglementat prin Normele privind pregătirea şi atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI”, prevede actul normativ.

Pentru categoriile D și DE, legea precizează că „prin excepţie, (…) permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D şi DE se eliberează de la vârsta de 21 de ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul unităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI”.

Nu mai puțin de 17 ţări din Europa au introdus deja astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, respectiv D, DE, a relatat adevarul.ro.

Românii își pot lua mai repede permisul auto. Despre ce e vorba
Foto: politiaromana.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: