Redactia.ro
Home » Homepage » Românii nu vor trebuie să mai arate buletinele la frontierele aeriene și maritime. Cum vor călători în UE

Românii nu vor trebuie să mai arate buletinele la frontierele aeriene și maritime. Cum vor călători în UE

Fără buletine la granițe.

Începând cu data de 31 martie, românii și bulgarii vor experimenta o schimbare majoră în modul în care călătoresc în interiorul Uniunii Europene, grație aderării lor oficiale la Spațiul Schengen aerian și maritim. Acest moment istoric elimină necesitatea de a prezenta buletinele la frontierele aeriene și maritime interne ale UE, marcând un pas important spre simplificarea călătoriilor și încurajarea liberei circulații.

O nouă eră în călătoriile UE

Decizia Consiliului Uniunii Europene din 30 decembrie, votată în unanimitate, permite cetățenilor români și bulgari să traverseze frontierele aeriene și maritime interne ale UE fără a mai fi supuși controlului de identitate. Astfel, pasagerii vor beneficia de proceduri de tranzit mai rapide și mai fluide prin aeroporturile și porturile din Uniunea Europeană, eliminându-se timpii de așteptare la punctele de control.

Totuși, este important de menționat că, în ciuda acestei relaxări a controalelor la frontierele aeriene și maritime, controalele de identitate vor continua să fie efectuate la granițele terestre, iar la îmbarcare, personalul va verifica documentele de identitate pentru a confirma identitatea pasagerului care deține biletul de călătorie.

Pregătiri la aeroporturi și porturi

În anticiparea acestei schimbări, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) și alte autorități relevante au luat măsuri pentru a se adapta la noile reguli. Reconfigurarea terminalelor pentru a separa fluxurile de pasageri Schengen de cele non-Schengen este o prioritate, pentru a asigura o experiență de călătorie eficientă și plăcută pentru toți pasagerii.

Andrei Obreja, director IT și comunicații al Aeroportului Timișoara, a subliniat că, deși controalele de identitate la îmbarcare vor rămâne în vigoare pentru a verifica corespondența între pasager și biletul de călătorie, procesul de trecere a frontierei va fi considerabil simplificat pentru călătoriile în spațiul Schengen.

„În Terminalul Schengen, terminalul de Plecări Externe, care va fi inaugurat la 29 martie, pasagerii vor putea călători în țările din spațiul Schengen exact ca și cum s-ar duce acum la București. Călătoria într-o țară Schengen e exact ca și cum am călători în țara noastră. De reținut însă că omul nu este anonim într-un avion. La îmbarcare, vor fi controlate buletinele pentru a confirma identitatea pasagerului care deține boarding-passul. Cel care călătorește este și cel care deține biletul. Așadar, nu, nu plecăm fără buletin de acasă”, a declarat Andrei Obreja, director IT și comunicații al Aeroportului Timișoara, potrivit Antena 3 CNN.

Impactul asupra călătorilor

Această schimbare este așteptată să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra experienței călătorilor, reducând timpii de așteptare și facilitând o circulație mai liberă a persoanelor în interiorul spațiului comunitar. Este un pas important în direcția îmbunătățirii conectivității și mobilității cetățenilor europeni, reflectând angajamentul UE de a promova unitatea și cooperarea între statele membre.

Pe măsură ce traficul aerian și maritim continuă să crească, această adaptare la noile condiții Schengen este esențială pentru a menține eficiența și siguranța călătoriilor în interiorul Uniunii Europene. România și Bulgaria, prin această integrare completă în spațiul Schengen aerian și maritim, marchează un moment istoric în parcursul lor european, oferind cetățenilor oportunități sporite de călătorie și accesibilitate în întreaga Uniune.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: