Redactia.ro
Home » Știri » Românii pot lua pensia cu 5 ani de contribuție la stat. Este vorba despre o sumă considerabilă

Românii pot lua pensia cu 5 ani de contribuție la stat. Este vorba despre o sumă considerabilă

Cum poți lua pensie cu 5 ani de contribuție la stat

Se poate obține pensie cu doar cinci ani de contribuție la stat, asta dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Află ce reguli trebuie să îndeplineștei pentru a primi suma de bani.

Românii pot lua pensia cu 5 ani de contribuție la stat

Conform Antena3, pensiile se pot acorda în funcție de stagiul complet de cotizare sau în funcție de vârstă. Însă, pot fi și cazuri în care acești bani pot fi obținuți cu doar cinci ani de contribuție la stat.

În mod normal, persoanele care ies la pensie trebuie să respecte anumite condiții. De exemplu, bărbații se pot pensiona la la vârsta de 65 de ani sau dacă au cotizat minim 15 ani la bugetul de stat.

Femeile, în schimb, au dreptul să iasă la pensie dacă au 63 de ani și dau au bifat un stagiu minim de cotizare, de 15 ani.

Așadar, pentru ca pensia să fie completă, persoanele ar trebui să aibă o contribuție la stat de 35 de ani. Excepțiile de la această regulă sunt situațiie în care o persoană poate primi pensie, chiar dacă a plătit doar cinci ani la bugetul de stat.

Cei care beneficiează de acest drept sunt persoanele care au îngrijit bătrâni. Cererea pentru o astfel de pensie poate fi făcută doar dacă persoana în cauză nu a plătit nicio cotizație înainte de anul 1996, de asemenea, această pensie nu poate fi acordată oricând.

Cum te vei putea pensiona chiar dacă ai plătit doar cinci ani la stat?

Mai exact, se acordă o pensie pentru o contribuție de doar cinci ani, doar în cazul în care persoanele nu au cotizat la bugetul de stat până la data de 31 decembrie 1995.

Așadar, pensia va fi acordată doar în momentul în care persoana în cauză a atins vârsta necesară de pensionare și vechimea în muncă. Totodată, în cazul în care un român a îngrijit un bătrân în altă țară, toți anii se vor aduna cu perioada în care acesta a lucrat în România.

Tot ce trebuie să facă este ca acesta să depună dosarul în România, iar anii pe care i-a petrecut muncind în străinătate se vor adăuga la vechime.

De menționat este faptul că perioada lucrată în afara țării trebuie să fie mai mare de un an și să fi avut contract de muncă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: