Redactia.ro
Home » Homepage » Românii se pot bucura de o nouă sursă de venit, la bătrâneţe. Ce înseamnă pensia ocupaţională din Pilonul 4, autorizată de ASF

Românii se pot bucura de o nouă sursă de venit, la bătrâneţe. Ce înseamnă pensia ocupaţională din Pilonul 4, autorizată de ASF

pensie ocupationala ASF

O anumită categorie socială se poate bucura de încă o sursă de venit, la bătrâneţe. E vorba de pensia ocupaţională din Pilonul 4, ce tocmai a fost autorizată de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.

Acest nou tip de pensie vine în completarea celor acordate de sistemul de pensii din România, respectiv pensia de stat, pensiile administrate privat şi cele facultative.

De ce se numeşte „pensie ocupaţională”?

Dan Apostol, purtător de cuvânt al ASF, a explicat de ce se numeşte „pensie ocupaţională” şi ce categorie socială se încadrează la respectivul tip de venit.

Poartă denumirea asta – pensie ocupațională – pentru că face referire la apartenența la un job, la o industrie, la o anumită categorie profesională. Un angajator care are minimum 100 de angajați poate propune un prospect, o astfel de schemă de pensii ocupaționale.

Se înființează un fond de pensie ocupațională, intră în administrarea unui administrator autorizat de ASF, urmând ca în baza relației contractuale cu angajatul, acesta să beneficieze de contribuția angajatorului la acest fond de pensii”, a spus Dan Apostol.

Odată cu adoptarea acestei pensii, România se aliniază la legislația deja în vigoare din 2020. Beneficiarul intră în posesia acestei pensii la vârsta pensionării, dar trebuie să fie atent la prospectul acelui fond de pensii, să vadă exact schema de funcționare și condițiile de intrare în posesie.

O facilitate pentru anumite contracte

Este o formă de fidelizare, o notă suplimentară de atractivitate a unui anumit contract de muncă, astfel încât angajatul să simtă o protecție financiară suplimentară oferită de angajator, bani care se acumulează pentru vârsta pensionării. În același timp, și angajatul poate să aibă o contribuție suplimentară la fondul de pensie ocupațională”, a precizat Dan Apostol.

„Este o formă de economisire pe termen lung, deci este o pensie, nu este un fond de investiții din care poți retrage oricând”, a atras atenția oficialul ASF.

Ce este Pilonul 4 de pensii?

Pilonul 4 este o schemă de pensii în care fiecare companie care decide să participe are obligaţia să ofere produsul tuturor angajaţilor săi şi să vireze contribuţii în contul acestora, însă are totodată libertatea de a stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru fiecare angajat, pe criterii cum ar fi vechimea, funcţia deţinută sau nivelul salarial.

O caracteristică specifică Pilonului 4 este clauza de vesting, care presupune că angajaţii devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum 3 ani, cu condiţia ca raportul în baza căruia au fost plătite respectivele contribuţii de către angajator să fie încă în vigoare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: