Redactia.ro
Home » Homepage » Românii spun adio risipei alimentare. Președintele României a promulgat legea

Românii spun adio risipei alimentare. Președintele României a promulgat legea

Stop risipei alimentare!

Într-o mișcare ambițioasă de combatere a risipei alimentare, România face un pas important prin promulgarea unei noi legi, semnată de președintele Klaus Iohannis, care interzice risipa alimentară în magazine. Legea, ce impune reguli stricte pentru gestionarea produselor alimentare aproape de data expirării, stabilește sancțiuni financiare semnificative pentru nerespectarea prevederilor sale, cu amenzi care pot ajunge până la 20.000 de lei.

Ce obligație au reprezentanții magazinelor

Prin această legislație, magazinele sunt acum obligate să vândă produsele alimentare apropiate de expirare la prețuri reduse, în scopul de a încuraja consumul acestora înainte de a deveni neutilizabile. Mai mult, alimentele care nu sunt vândute în termenul prevăzut trebuie donate adăposturilor de animale sau transformate în compost sau biogaz, contribuind astfel la un ciclu sustenabil de utilizare a resurselor.

Deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoarea proiectului de lege, subliniază importanța acestei inițiative pentru reducerea risipei alimentare și susținerea persoanelor defavorizate. Legea prevede implementarea a cel puțin două măsuri de reducere a risipei alimentare de către magazine, restaurante și cantine, înainte ca alimentele să ajungă la groapa de gunoi. Aceste măsuri includ reducerea prețului alimentelor aproape de expirare, donarea alimentelor, utilizarea lor ca hrană pentru animale sau transformarea în compost.

„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc.. ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a transmis deputata USR.

Anunț lansat de Ministrul Agriculturii

Pentru a facilita aplicarea legii, va fi creată o platformă digitală de către Ministerul Agriculturii, unde operatorii economici vor raporta date referitoare la risipa alimentară. Această platformă va îmbunătăți transparența și va ajuta la monitorizarea eficienței măsurilor implementate.

Această lege reprezintă un pas înainte semnificativ în lupta împotriva risipei alimentare în România, având potențialul de a transforma modul în care produsele alimentare sunt gestionate în comerț, restaurante și alte facilități alimentare. Pe lângă beneficiile evidente pentru mediu, legea promovează responsabilitatea socială, încurajând distribuirea alimentelor către persoanele în nevoie și susținând, totodată, producătorii locali prin facilitarea conexiunii cu distribuitorii și comercianții.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: