Redactia.ro
Home » Știri » Românii vor primi ajutor de la stat pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Despre ce sumă este vorba

Românii vor primi ajutor de la stat pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Despre ce sumă este vorba

Românii vor primi ajutor de la stat pentru găzduirea refugiaților ucraineni.

Românii vor primi ajutor de la stat pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Războiul declanșat în Ucraina, i-a determinat pe cetățeni să fugă și să se apare de atacurile crâncene ale rușilor. Mii de refugiați ucraineni au intrat pe teritoriul României în ultimele 19 zile. Românii care găzduiesc ucraineni, vor primi bani de la stat.

Românii vor primi ajutor de la stat pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Despre ce sumă este vorba

Guvernul a aprobat ajutorul pe care îl va acorda persoanelor care găzduiesc refugiații din Ucraina. Suma oferită de Guvernul țării este de 20 de lei pe zi, pentru fiecare refugiat ucrainean. Sprijinul pentru aproximativ 15.000 de persoane pentru o perioadă de 60 de zile. După criza refugiaților, bugetul Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat pentru IGSU cu suma de 18 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară a statului. Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a spus că se oferă ajutor financiar pentru fiecare persoană cazată zilnic, de români.

„Se stabilește mecanismul prin care persoanele fizice beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrană. Sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este 20 de lei pe zi”, a declarat Dan Cărbunaru.

De asemenea, bugetul asigurat de stat este pentru aproximativ 15.000 de refugiați ucraineni. „În acest sens, bugetul MAI a fost suplimentat, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu suma de 18 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, bani prevăzuţi în bugetul de stat din acest an”, a mai adăugat Dan Cărbunaru.

Românii, solidari cu refugiații ucraineni

După izbucnirea războiului in Ucraina, mii de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul României. Majoritatea sunt mame cu copii, dat fiind faptul că Ucraina a adoptat legea marțială, care presupune ca bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani să nu părăsească țara. Mai mulți români s-au mobilizat pe Facebook și își pun la dispoziție casele pentru a-i primi pe cetățenii Ucrainei care fug de război.

Românii care găduiesc refugiați trebuie să depună la primărie, în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, o cerere în care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp din luna anterioară pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana. Cererea va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere, de o copie a actului de identitate al celui care solicită decontul, dar și de documente care atestă dreptul acestuia de folosință asupra locuinței în care găzduiește refugiații din Ucraina. Datele sunt centralizate și trimise, în termen de 3 zile lucrătoare, inspectoratului județean pentru situații de urgență care virează banii în conturile primăriilor, în următoarele 10 zile lucrătoare. De aici, banii vor ajunge la cei care au cerut decontarea cheltuielilor în termen de 3 zile lucrătoare.

Potrivit OUG 20/2022, pentru refugiații din Ucraina cazați în căminele școlilor și universitățile de stat și private, statul român decontează 50 de lei/persoană/zi pentru cazare și 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de 90 de zile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: