Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Vinerea Mare

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Vinerea Mare

Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor, Vinerea Paștelui sau Vinerea Neagră, este una dintre cele mai sacre și semnificative zile din calendarul creștin ortodox. Aceasta marchează ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit, suferind pentru mântuirea umanității, și este o zi de profundă reflecție spirituală pentru credincioși.

Vinerea Mare este ultima vineri înainte de Paște și este considerată o zi de mare tristețe, dar și de meditație asupra sacrificiului suprem făcut de Iisus pentru omenire. Tradiția creștină spune că această zi trebuie să fie una de post negru, adică o zi în care credincioșii nu consumă nimic altceva decât apă până la apusul soarelui, pentru a simți și a medita asupra suferinței lui Cristos.

Vinerea Mare pentru credincioși

Postul negru este practicat de mulți credincioși în Vinerea Mare ca o formă de purificare și de apropiere de Dumnezeu. Se spune că această asceză îi ajută pe credincioși să se elibereze de poverile spirituale și să câștige claritate în viața lor. Conform tradiției, cei care reușesc să respecte acest post vor avea parte de protecție împotriva necazurilor și vor trăi o viață mai ușoară și lipsită de greutăți.

Unul dintre cele mai emoționante momente ale zilei este slujba Prohodului Domnului, care se ține după-amiaza. Aceasta este o ceremonie în care se comemorează moartea și îngroparea lui Iisus, iar credincioșii sunt invitați să participe la acest act de adâncă venerație și reculegere.

De asemenea, în Vinerea Mare există o tradiție mai puțin cunoscută: aceea de a nu consuma urzici. Se crede că Iisus Hristos a fost bătut cu urzici în timpul patimilor sale, de aceea consumul acestora este evitat, ca formă de respect și comemorare a suferințelor sale.

Rugăciunea din Vinerea Mare

„Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa; Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă.

De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini