Redactia.ro
Home » Știri » Rusia, amenințare directă către Europa legată de aprovizionarea de gaze naturale: „Avem dreptul deplin…”

Rusia, amenințare directă către Europa legată de aprovizionarea de gaze naturale: „Avem dreptul deplin…”

După ce mai multe state europene au aplicat sancțiuni Rusiei, vicepreședintele Alexander Novak a făcut acuzații directe legate de aprovizionarea de gaze naturale rusești. Este prima asemenea declarație după izbucnirea războiului din Ucraina, însă o hotărâre în acest sens nu a fost încă luată.

Rusia, amenințare directă către Europa legată de aprovizionarea de gaze naturale: „Avem dreptul deplin…”

Amenințarea lui Alexander Novak vine la puțin timp după ce tot mai multe state au anunțat că intenționează să devină independente energetic față de Rusia. În condițiile în care rubla rusească a atins o valoarea mai mică cu 65% decât în săptămânile precedente, oficialii se pare că sunt dispuși să se lipsească și de veniturile din exportul de gaz.

„Avem dreptul deplin (…) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, după cum relatează DPA.

Nu există o decizie în acest sens, dar în viitor rușii nu exclud această posibilitate, mai ales după ce Germania a oprit aprobarea proiectului Nord Stream 2.

Prețul gazelor naturale în Europa a ajuns la un nou record: o creștere de 60%

Acest anunț al vicepreședintelui Rusiei vine la doar o săptămână după ce prețul gazelor din Europa a ajuns la un preț record, cu o creștere de 60%. La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile la gaze cu livrare în luna martie au atins nivelul record de 185 euro pe tonă, după izbucnirea conflictului armat din Ucraina.

„Evoluţia preţului de miercuri nu se bazează pe schimbările fundamentale al echilibrului pieţei gazelor din Europa. Principala cauză a avansului semnificativ de Bursa de la Amsterdam este percepţia privind o sporire a riscului sancţiunilor europene care să afecteze exporturile de energie ale Rusiei”, a apreciat Leon Izbicki, analist la Energy Aspects.

În prezent, Rusia furnizează aproape 40% din gazele blocului comunitar european.  Statele europene nu depind de aceste livrări direct din Rusia, dar există și ţări precum Germania, care este cel mai mare consumator de gaz rusesc. În cazul în care nu ar primi gaze naturale din din Rusia, cantitatea ar trebui înlocuită cu gaze din alte regiuni, cum ar fi Norvegia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: