Redactia.ro

Rusia își anunță condițiile pentru încheierea războiului. Ce își dorește Putin să obțină

Rusia își anunță condițiile pentru încheierea războiului

Rusia și-a expus în mod oficial condițiile pentru încetarea războiului din Ucraina, iar pretențiile exprimate de ministrul de externe Serghei Lavrov confirmă că Moscova își menține cererile maximaliste. Aflat în Brazilia, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai BRICS, Lavrov a declarat că recunoașterea internațională a regiunilor ucrainene anexate este esențială pentru o soluție pașnică.

Rusia își anunță condițiile pentru încheierea războiului

În cadrul unui interviu acordat publicației braziliene O’Globo, Lavrov a afirmat că pentru încheierea conflictului este „imperativ” ca peninsula Crimeea, orașul Sevastopol, Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și regiunile Herson și Zaporojie să fie recunoscute ca parte integrantă a Federației Ruse.

Pe lângă revendicările teritoriale, Serghei Lavrov a insistat asupra cerinței ca Ucraina să revină la principiile stabilite prin Declarația privind suveranitatea sa de stat din 1990. Acest lucru ar presupune adoptarea statutului de neutralitate, interzicând aderarea la alianțe militare precum NATO.

Ministrul rus a cerut, de asemenea, eliminarea legislației ucrainene adoptate după 2014, care, în opinia Moscovei, persecută cultura, limba, presa și tradițiile rusești, precum și Biserica Ortodoxă aflată sub tutela Patriarhiei Moscovei. Lavrov a precizat că aceste angajamente ale Kievului ar trebui garantate juridic și monitorizate permanent, fără limită de timp.

Rusia cere garanții de securitate suplimentare

În plus față de revendicările teritoriale și culturale, Lavrov a adăugat pe lista cererilor și „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, alături de ridicarea sancțiunilor internaționale, renunțarea la plângerile juridice și la mandatele de arestare emise împotriva oficialilor ruși.

O altă solicitare majoră este restituirea activelor rusești înghețate în Occident, în urma sancțiunilor economice impuse de SUA și Uniunea Europeană. Lavrov a subliniat că Moscova dorește garanții de securitate solide pentru a contracara „amenințările generate de activitățile ostile ale NATO, UE și ale unor state membre aflate la granițele vestice ale Rusiei”.

„Este imperativ ca (peninsula) Crimeea, (oraşul de importanţă federală şi bază a Flotei rus din Marea Neagră not.red) Sevastopol, Republica Populară Doneţk, Republica Populară Lugansk, Herson şi Zaporojie să fie recunoscute pe plan internaţional ca aparţinând Rusiei”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat publicaţiei braziliene O’Globo.

„Toate obligaţiile Kievului trebuie să fie stabilite din punct de vedere juridic şi trebuie să aibă un mecanism de monitorizare şi un caracter nelimitat”, a spus el.

Aceste declarații vin într-un moment delicat pe scena diplomatică, în contextul în care discuțiile privind o posibilă reluare a negocierilor de pace câștigă din nou atenție internațională.  La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat luni disponibilitatea Rusiei de a relua negocierile cu Ucraina. El a subliniat că această posibilitate este condiționată de abrogarea decretului semnat în 2022 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care interzice orice discuție directă cu Vladimir Putin.

„Vom încerca, de asemenea, să obţinem garanţii de securitate fiabile pentru Rusia în faţa ameninţărilor generate de activităţile ostile ale NATO, ale Uniunii Europene şi ale anumitor state membre la frontierele noastre occidentale”, a adăugat el, conform TASS.

Această poziție survine după ce fostul președinte american Donald Trump a sugerat, pe rețeaua sa Truth Social, că Vladimir Putin ar putea încerca doar să câștige timp și nu ar avea un interes real de a opri conflictul potrivit Antena3CNN.

Calculul strategic al Kremlinului

Potrivit AFP, Kremlinul pare să creadă că timpul joacă în favoarea sa. Armata ucraineană se confruntă cu dificultăți pe front, iar sprijinul ferm oferit de Statele Unite pare să slăbească pe măsură ce Donald Trump își exprimă dorința de a încheia conflictul cât mai rapid, chiar dacă un astfel de acord ar putea dezavantaja Ucraina.

Vineri, la Kremlin, Vladimir Putin a avut o întâlnire cu emisarul american Steve Witkoff, pentru a discuta perspectivele reluării negocierilor directe cu Ucraina. În paralel, Serghei Lavrov a purtat o discuție telefonică cu secretarul de stat american Marco Rubio, în încercarea de a contura posibilele direcții ale unui nou proces diplomatic.

Pe fondul acestor evoluții, Rusia își păstrează linia dură și își reiterează cerințele, considerând că poziția sa pe teren îi conferă un avantaj. Recunoașterea oficială a anexărilor teritoriale și neutralizarea Ucrainei rămân prioritățile absolute ale Moscovei pentru a accepta o eventuală încetare a ostilităților.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: