Redactia.ro
Home » Știri » Rusia oprește livrarea de gaze în Polonia. Moscova a avertizat și Europa

Rusia oprește livrarea de gaze în Polonia. Moscova a avertizat și Europa

Rusia oprește livrarea de gaze în Polonia. Informația a fost dată de portalul polonez Onet, citând surse neoficiale, care precizează că Rusia nu a informat partea poloneză cu privire la motivul suspendării livrărilor.

Rusia oprește livrarea de gaze în Polonia

Livrările de gaze rusești în temeiul contractului Yamal către Polonia au fost oprite, au informat postul privat de teleciziune Polsat News și site-ul Onet.pl, citând surse anonime, scrie Reuters.

Potrivit sursei citate, o echipă de criză s-a reunit la Ministerul pentru Climă.

PGNiG SA PGN.WA, care cumpără gaz de la Gazprom GAZP.MM în baza unui contract pe termen lung care expiră anul acesta, a refuzat să comenteze.

Fluxurile fizice de gaze prin conducta Yamal-Europe din Belarus până în Polonia au fost la zero kilowați-oră (kWh) la 16:00 CET (1400 GMT), în scădere de la 52.634.785 kWh/zi la primele ore ale zilei de marți, potrivit datelor European Network of Transmission System Operators for Gas.

Polonia a declarat în repetate rânduri că nu va fi de acord cu cererea Rusiei de a plăti în ruble gazul pe care îl cumpără de la Gazprom, conform noilor reguli anunțate de Rusia luna trecută.

Moscova a avertizat Europa că riscă să fie tăiată aprovizionarea cu gaz dacă nu plătește în ruble

Moscova a avertizat Europa că riscă să fie tăiată aprovizionarea cu gaz dacă nu plătește în ruble. În martie, a emis un decret prin care propunea cumpărătorilor de energie să deschidă conturi la Gazprombank pentru a efectua plăți în euro sau dolari, care vor fi apoi convertite în ruble.

Comisia Europeană a spus că companiile ar trebui să plătească în continuare moneda convenită în contractele lor cu Gazprom – din care 97% sunt în euro sau dolari.

Marți mai devreme, Polonia a anunțat o listă cu 50 de oligarhi și companii ruse, inclusiv Gazprom, care vor fi supuse sancțiunilor în temeiul unei legi adoptate la începutul acestei luni care le permite înghețarea activelor. Legea este separată de sancțiunile impuse în comun de țările UE.

Termenul privind plata în ruble a expirat vinerea trecută

„Luăm în considerare diverse scenarii și suntem pregătiți pentru ele. Datorită implementării strategiei guvernamentale de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze, PGNiG este pregătit să obțină gaze din diverse direcții prin intermediul infrastructurii de transport Gaz-System, care a fost dezvoltată în mod consecvent de ani de zile”, au subliniat companiile poloneze de profil.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: