Redactia.ro
Home » Știri » Rusia și-a mobilizat trupele la frontiera cu Ucraina! UE: ”Desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată”

Rusia și-a mobilizat trupele la frontiera cu Ucraina! UE: ”Desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată”

Rusia și-a mobilizat trupele la frontiera cu Ucraina! UE: ”Desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată”

Șeful diplomaţiei Uniunii Europene a anunțat că peste 150.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea anexată. Este cea mai masivă desfășurare de până acum. 

Rusia și-a mobilizat trupele la frontiera cu Ucraina

Șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat luni că peste 150.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea anexată. Anunțul a fost făcut după reuniunea în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE).

”Există un risc de escaladare prin desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată. Este îngrijorător. Această consolidare militară trebuie să înceteze şi noi îi cerem Rusiei dezescaladarea”⁣, a declarat Borrell după încheierea reuniunii CAE, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii.

Ucraina se teme că Rusia nu caută decât un pretext pentru a o ataca. În cadrul reuniunii CAE, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba i-a informat pe omologii săi din cele 27 state UE în legătură cu ultimele evoluţii de la frontiera ucraineano-rusă.

El a anunţat pe contul său de Twitter că a propus ”un plan în etape cu privire la maniera de a descuraja Moscova să continue escaladarea”⁣ violenţelor.

”Elementul-cheie este pregătirea unei noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente”⁣, a declarat Kuleba.

Europenii însă au decis o temporizare. ”Nu se merge către noi sancţiuni economice. Nu este încă ceea ce se conturează. Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea teritoriului său. Uniunea Europeană nu va recunoaşte anexarea Crimeei”, a răspuns Josep Borrell.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat după venirea partidelor pro-occidentale la putere la Kiev, în 2014, urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de un război între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, conflict soldat cu peste 13.000 de morţi până în prezent.

În ultimele săptămâni, situaţia în estul Ucrainei a escaladat după ce s-au înregistrat noi ciocniri între forţele armate ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.

Autoritățile ruse anunță cu distrugerea

De câteva săptămâni, conflictul dintre cele două state atrage atenția, având în vedere că situația devine tot mai serioasă. Pe buzele tuturor stă întrebarea dacă nu cumva va exista un război între Rusia și China. Încă de la jumătatea lunii martie, Ucraina și guvernele occidentale au avertizat că statul rus pregătește trupe în Crimeea și în zona de conflict din estul țării.

Mobilizările trupei rusești nu fac altceva decât să ridice suspiciuni privind o reaprindere a conflictului din Donbas și chiar o intrare directă în război a Rusiei.

În ultimele zile s-au raportat mari mișcări militare rusești către granița estică a Ucrainei și în Crimeea. Multe dintre rapoarte au apărut pe Twitter, inclusiv relatări despre rachete de rază scurtă Iskander. Cu toate că își desfășoară mobilizarea de trupe și echipamente la frontiera cu Ucraina, Kremlinul nu a oferit informații despre unitățile implicate. Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a acuzat că Rusia amenință în mod deschis Ucraina.

“Ei (oficialii ruşi) ameninţă deschis Ucraina cu un război şi cu distrugerea statului ucrainean. Condamnăm agravarea situaţiei de securitate provocată de Rusia, precum şi acţiunile şi declaraţiile Moscovei ce vizează escaladarea tensiunii militare şi subminarea eforturilor diplomatice”, a declarat ministrul ucrainean în timpul unei conferinţe de presă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: