Redactia.ro
Home » Știri » S-a aflat abia acum! Incredibil ce salarii au piloții TAROM

S-a aflat abia acum! Incredibil ce salarii au piloții TAROM

Astăzi, pe Aeroportul Otopeni, a fost haos total după ce mai multe curse TAROM au fost anulate. Peste 20 de piloți ai companiei au refuzat să decoleze, provocând întârzieri majore și afectând sute de pasageri. Greva spontană a piloților a fost declanșată de nemulțumiri legate de condițiile de muncă și salariile oferite de companie.

Condițiile de muncă și motivele grevei

Piloții TAROM au semnalat de mult timp probleme legate de condițiile de muncă și salarizarea insuficientă. Aceștia susțin că sunt nevoiți să încalce Codul Muncii, care prevede doar cinci zile consecutive de zbor urmate de două zile libere. În realitate, mulți piloți au declarat că zboară șase sau chiar șapte zile consecutiv fără a primi compensațiile adecvate.

Un alt motiv al grevei este personalul insuficient, care crește presiunea asupra piloților rămași în companie. În ultimii ani, TAROM a suferit o reducere semnificativă a personalului, iar lipsa de piloți și mecanici a agravat situația.

Restructurarea de personal începută în 2020 de Ministerul Transporturilor a constat în reducerea de la 1.890 de salariaţi la 1.100 de salariaţi, dar acum ducem lipsă de piloţi şi mecanici,” a declarat Narcis Paşcu, liderul Sindicatului Unit TAROM.

Salariile piloților TAROM

Deși salariile piloților TAROM nu sunt mici în comparație cu salariul minim pe economie din România, acestea sunt semnificativ mai mici decât cele oferite de companiile aeriene private. În prezent, un copilot TAROM câștigă aproximativ 8.000 de lei pe lună, un comandant/pilot primește 11.000 de lei pe lună, iar un instructor de zbor are un salariu de 12.000 de lei pe lună.

În contrast, piloții companiilor aeriene private, cum ar fi Wizz Air, câștigă salarii mult mai mari. Un pilot de la Wizz Air poate câștiga în jur de 10.000 de euro pe lună. Această diferență semnificativă de salarizare face dificilă retenția piloților la TAROM, mulți alegând să plece la companii care oferă remunerații mai bune.

Salariile la TAROM sunt la jumătate faţă de salariile la alte firme private. De exemplu, la o companie privată, salariile sunt duble faţă de cele de la TAROM pentru toate posturile. În cazul piloţilor, la o firmă privată, au 10.000 de euro/lună salariul şi nu poţi să-l aduci înapoi pe niciunul dacă nu-i dai aceeaşi bani,” a adăugat Narcis Paşcu.

Impactul grevei asupra pasagerilor și soluțiile propuse

Greva spontană a piloților TAROM a avut un impact major asupra pasagerilor, care și-au petrecut noaptea în aeroport în așteptarea unor soluții. În fața acestei crize, reprezentanții companiei au încercat să gestioneze situația și să minimizeze disconfortul pasagerilor.

Alexandru Anghel, comunicator TAROM, a explicat: „Avem undeva peste 20 de piloți comandanți care s-au declarat inapți pentru zbor. Colegii noștri lucrează la această situație pentru a-i ajuta pe pasageri. E o situație neprevăzută, fără precedent. Nu aveam vreun anunț. Personalul de zbor are acest drept de a se declara inapt pentru zbor. Sunt discuții, se caută să se înțeleagă motivele. Nu e o situație standard și căutăm să vedem care sunt problemele.

Pentru a preveni astfel de situații în viitor, liderii sindicali propun revizuirea structurii salariale și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru piloți. De asemenea, se solicită angajarea unui număr suficient de piloți și mecanici pentru a acoperi nevoile operaționale ale companiei și pentru a asigura respectarea normelor legale privind orele de muncă și odihnă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: