Redactia.ro
Home » Știri » S-a cutremurata pământul! Un seism de peste 5 grade a lovit din plin

S-a cutremurata pământul! Un seism de peste 5 grade a lovit din plin

Recent, două evenimente seismice au captat atenția publicului și a autorităților, având loc în Chile și regiunea de frontieră dintre Kârgâzstan și China. 

Cu toate acestea, evaluările complete ale impactului ar putea fi întârziate câteva ore, mai ales în zonele îndepărtate, iar posibile replici ușoare sunt preconizate în zilele următoare. Incidența unui cutremur, chiar de magnitudine moderată, reamintește importanța pregătirii și a măsurilor de gestionare a dezastrelor, deoarece este dificil să anticipăm cu exactitate comportamentul și impactul acestora.

A fost cutremur de peste 5 grade

Primul incident a avut loc miercuri în regiunea nordică Tarapaca din Chile, unde un cutremur cu magnitudinea de 5,3 a fost înregistrat la o adâncime de 118 de kilometri, conform Centrului Seismologic Euro-Mediteraneean și Centrului Național de Seismologie din Chile.

Autoritățile chilene nu au raportat pagube sau victime, iar seismul nu ar putea genera un tsunami în zona de coastă chiliană, conform Serviciului Hidrografic și Oceanografic al Marinei chiliene.

Cutremur de peste 7 grade în China

În contrast, un eveniment seismic mult mai puternic a avut loc în regiunea de frontieră dintre Kârgâzstan și China, unde un cutremur de magnitudine 7,1 a zguduit zona marți. Acesta a provocat prăbușirea unor case, a dus la pierderea a cel puțin trei vieți și la rănirea a cel puțin cinci persoane, conform informațiilor furnizate de presa de stat chineză. Departamentul de căi ferate din Xinjiang a fost nevoit să suspende operațiunile, iar 27 de trenuri au fost afectate de seism, potrivit Xinhua News.

Cutremurul a fost resimțit puternic în mai multe orașe, inclusiv Urumqi, Korla, Kashgar și Yining, conform postărilor utilizatorilor de pe platforma de socializare Weibo din China. Imaginile video verificate de Reuters au arătat oameni care se grăbesc să se pună în siguranță în timp ce cutremurul a afectat o gară. Cu epicentrul la o adâncime de 22 de kilometri în zona muntoasă de frontieră a comitatului Wushi din regiunea Xinjiang, evenimentul a afectat cinci sate aflate într-o rază de 20 de kilometri în jurul epicentrului.

Autoritățile chineze au reușit să evacueze peste 12.400 de persoane afectate, iar lucrările de salvare au fost în desfășurare. Cu toate acestea, potrivit Administrației seismice din China, până la ora 19:30 (1130 GMT) de marți, nu au fost raportate persoane dispărute. Un număr semnificativ de replici, 40 la număr până la ora 8:00 a.m. (0000 GMT), au fost înregistrate conform China Earthquake Networks Center.

În plus, regiunea de graniță dintre Kârgâzstan și Xinjiang a continuat să fie afectată de seisme, cu un alt cutremur de magnitudine 5,67 înregistrat miercuri, conform Centrului german de Cercetare pentru Geoștiințe. Această serie de evenimente subliniază fragilitatea geologică a anumitor regiuni și necesitatea continuă a comunităților de a fi pregătite pentru astfel de dezastre naturale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: