Redactia.ro
Home » Știri » S-a demonstrat. TikTok-ul afectează grav comportamentul celor mici. Semnal de alarmă tras de specialiști

S-a demonstrat. TikTok-ul afectează grav comportamentul celor mici. Semnal de alarmă tras de specialiști

TikTok-ul e una dintre aplicațiile favorite ale celor mici. Nu de puține ori, părinții îți lasă copiii să umble pe aplicații de genul fără a-i controla. Acum însă, specialiștii trag un grav semnal de alarmă. Tiktok-ul afectează grav comportamentul celor mici.

Specialiștii confirmă: TikTok-ul schimbă comportamentul celor mici

Cei mici sunt acaparați de varietatea de filmulețe de pe TikTok. Deși unele par inofensive, lucrurile nu stau nici pe departe așa. Tot mai mulți psihologi avertizează că aplicațiile de acest gen vor afecta tot mai tare comportamentul copiilor în viața de zi cu zi care le va părea tinerilor tot mai plicticoasă, în comparație cu aplicațiile stil TikTok.

O analiză Wall Street Journal arată că tot mai mulți copii sunt atrași iremediabil de aplicații precum TikTok sau de opțiunea Shorts de la YouTube, unde algoritmi extrem de performanți le tot servesc unul după altul diverse filmulețe scurte.

Algoritmii „învață” repede preferința fiecărui copil și reușesc să anticipeze cu mare succes ce vor copiii să vadă. Urmarea este că tinerii se vor desprinde tot mai greu de aceste aplicați, spun psihologii.

Ce se schimbă în comportamentul copiilor dacă petrec prea mult timp pe aplicații precum TikTok

Specialiștii trag un semnal puternic de alarmă. Conform analizei citate mai sus, din cauza timpului petrecut pe TikTok, la copii va apărea un deficit de atenție care poate afecta, spre exemplu, performanța școlară, mai ales că la școală trebuie să muncești mult pentru a obține recompensa (o notă bună). Ea nu vine imediat, precum la un joc video sau la o rețea socială.

În raport cu aceste filme scurte, captivante și rapide, până și clipurile mai lungi de YouTube par plictisitoare și tot mai mulți copii nu mai au răbdare să urmărească un film convențional cap – coadă, fie acasă, fie la cinema.

Mai mult, celor mici, realitatea le va părea tot mai neinteresantă, pentru că totul se desfășoară mult mai lent decât pe TikTok.

TikTok-ul, mașinăria de dopamină

Totul are legătura cu dopamina, iar TikTok este supranumită „the dopamine machine”. Însă modelul TikTok, de a le da utilizatorilor „pe tavă” un șir de filmulețe scurte și dinamice, în succesiune rapidă, a fost preluat și de alte aplicații.

Problema cea mare ține de faptul că este foarte greu pentru copii să se oprească din privitul acestor clipuri scurte care li se par foarte captivante. Totul se explică psihologic prin faptul că la copii nu este complet dezvoltată regiunea cortexului prefrontal, o regiune de bază pentru planificarea comportamentelor elaborate cognitiv.

E vorba despre regiunea care se ocupă de luarea deciziilor și de controlul impulsurilor. Dezvoltarea completă a cortexului prefrontal se face în jurul vârstei de 25 de ani.

Creierelor copiilor se obișnuiesc cu aceste activități ce nu necesită atenție susținută, ci sunt activități cu schimbări constante, ultra-rapide. După expunerea la aceste video-uri numeroase creierului îi va fi greu să se adapteze la activități care nu mai implică ecran și care durează mai mult și sunt formate din etape mai lungi.

Psihologii au atras în ultimii ani atenția asupra faptul că și jocurile video pe telefonul mobil îi fac dependenți pe copii fiindcă oferă mereu răsplată instant, spre exemplu trecerea la un nou nivel de din joc, iar efectul va fi că în lumea reală, cea fără ecran, copiii se vor plictisi fiindcă totul durează mai mult și răsplata vine mult mai greu decât la un joc.

Care ar fi soluția? Mai puțin timp în fața ecranului, o planificare clară a timpului de ecran și mai ales interzicerea ecranului în timpul meselor, spre exemplu. Aplicațiile au introdus o serie de „contoare” pentru monitorizarea timpilor petrecuți, iar acestea pot fi utilizate pentru a putea face diverse comparații.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: