Redactia.ro
Home » Știri » S-a deschis dosar penal pentru împușcarea ursului care a ucis o tânără la Bușteni. Noi detalii despre cazul care a șocat România

S-a deschis dosar penal pentru împușcarea ursului care a ucis o tânără la Bușteni. Noi detalii despre cazul care a șocat România

Marți, 9 iulie 2024, o tragedie a zguduit comunitatea montană din România. Maria Diana, o tânără de 19 ani din Iași, a fost ucisă de un urs în timp ce parcurgea traseul montan pe Valea Jepilor Mici din Masivul Bucegi. Prezența agresivă a animalului a îngreunat operațiunea de recuperare a trupului neînsuflețit, determinând autoritățile să ia decizia de a împușca ursul.

Detalii despre incident

Maria Diana și iubitul ei se aflau într-o drumeție pe Valea Jepilor Mici, un traseu popular printre iubitorii de munte, având destinația finală cascada Urlătoarea. În timpul acestei drumeții, în timp ce se aflau pe o potecă, tânăra a fost atacată de un urs. Animalul a apucat-o pe fată de picior și a târât-o într-o râpă adâncă, sub privirile îngrozite ale iubitului său. Bărbatul a încercat să alunge ursul prin diverse mijloace, dar eforturile sale au fost zadarnice.

Disperat, iubitul Mariei a apelat numărul de urgență 112 pentru a cere ajutor. Salvamontiștii s-au mobilizat rapid și au ajuns la locul tragediei, dar operațiunea de recuperare a fost extrem de dificilă din cauza terenului accidentat și a prezenței continue a ursului agresiv. Ursul se afla la aproximativ 10-15 metri de cadavru, amenințând siguranța salvatorilor.

Decizia de a împușca ursul

Pentru a asigura siguranța echipei de salvare și a permite recuperarea trupului neînsuflețit al tinerei, autoritățile prahovene au decis să împuște ursul. „Având în vedere faptul că ursul prezenta pericol pentru salvatorii prezenți la fața locului, întrucât a încercat în repetat rânduri să îi atace, echipa de intervenție constituită conform OUG 81/2021, a hotărât împușcarea acestuia, lucru care s-a și realizat”, au transmis jandarmii.

Va fi examinat medical ursul

George Stratulat, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, a declarat că, datorită comportamentului extrem de agresiv al ursului, autoritățile au decis efectuarea unui examen anatomo-patologic și virusologic pentru rabie a animalului sălbatic. „La laborator suntem pregătiţi să aducem probe pentru examen anatomo-patologic şi virusologic pentru rabie. Avem oricum protocol şi la toate animalele sălbatice care sunt împuşcate noi facem examen virusologic şi anatomo-patologic. Aşteptăm să aducă ursul sau probe”, a explicat acesta pentru Agerpres.

S-a deschis dosar penal

În acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și braconaj cinegetic. Responsabilul care a împușcat ursul este anchetat pentru a se stabili legalitatea acțiunii. „Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs evenimentul în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi braconaj cinegetic. Unitatea de parchet urmează să se pronunţe şi sub aspectul legalităţii împuşcării exemplarului de urs. Din verificările efectuate până la acest moment, s-a conturat o stare de necesitate ce a impus extragerea exemplarului de urs prin împuşcare, pentru prevenirea unor alte evenimente negative”, a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.

Ce spune iubitul tinerei

Iubitul Mariei Diana a fost martor la întreaga tragedie și a descris cu durere momentele de groază prin care au trecut. „Inițial am vrut altceva, dar ea a zis să facem traseul ăsta, am zis că urcăm la cascadă, să avem o după-amiază minunată. A fost neașteptat, am încercat să sperii ursul, dar nenorocirea s-a întâmplat. Preferam să fiu eu”, a spus el, conform stirileprotv.ro.

Tragedia de pe Valea Jepilor Mici a stârnit un val de reacții în rândul comunității și a autorităților. Aceasta subliniază necesitatea unor măsuri mai stricte de siguranță pe traseele montane, precum și educarea turiștilor cu privire la pericolele întâlnirii cu animalele sălbatice. Autoritățile locale și administratorii parcurilor naturale sunt îndemnați să implementeze programe de informare și să asigure prezența echipelor de intervenție rapidă în caz de urgență.

Moartea violentă a Mariei Diana a lăsat o amprentă profundă asupra comunității și a celor care au cunoscut-o. Tânăra de 19 ani, pasionată de natură și aventură, și-a pierdut viața într-un mod tragic și neașteptat. Evenimentul subliniază importanța măsurilor de siguranță în zonele montane și necesitatea de a fi pregătiți pentru a face față imprevizibilului din natură. Prin această tragedie, rămâne un apel la conștientizarea și responsabilitatea tuturor celor care se aventurează în sălbăticie.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: