Redactia.ro
Home » Știri » S-a înregistrat primul deces, după ce s-a declarat epidemie de rujeolă. Un bebeluș de 7 luni a pierdut lupta cu boala

S-a înregistrat primul deces, după ce s-a declarat epidemie de rujeolă. Un bebeluș de 7 luni a pierdut lupta cu boala

O veste cutremurătoare a ajuns la cunoștința publicului marți, când Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat decesul unui bebeluș de 7 luni diagnosticat cu rujeolă, în județul Brașov. Tragedia adâncindu-se în inimile comunității, cazul aduce în prim plan importanța vaccinării în lupta împotriva bolilor contagioase.

În contextul actual, în România au fost înregistrate 2.010 cazuri de rujeolă, cu cele mai multe în județul Mureș – 628, urmat de județul Brașov – cu 344 de cazuri. Aceste cifre îngrijorătoare subliniază necesitatea intensificării eforturilor în promovarea vaccinării, un instrument vital în prevenirea și controlul răspândirii bolilor transmisibile.

Primul deces cauzat de epidemia cu rujeolă

Potrivit informațiilor furnizate de INSP, micuțul ar fi luat virusul de la fratele său mai în vârstă, în vârstă de 3 ani, care, regretabil, nu era vaccinat împotriva rujeolei. Acest trist eveniment scoate în evidență vulnerabilitatea celor nevaccinați și impactul dramatic pe care îl poate avea asupra sănătății publice.

„În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat un deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic”, a anunțat INSP.

Este epidemie de rujeolă în România

Prima doză de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este programată să fie administrată la vârsta de 12 luni, conform calendarului de vaccinare. Totuși, în urma declarării epidemiei de rujeolă în data de 5 decembrie, medicii de familie au primit instrucțiuni să vaccineze bebelușii începând cu vârsta de 9 luni, în efortul de a întări imunitatea copiilor în fața acestei amenințări de sănătate publică.

Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Prof. Dr. Matei Balș”, a subliniat recent că persoanele cele mai vulnerabile în fața rujeolei sunt cele nevaccinate sau cu scheme de vaccinare incomplete. El a explicat că severitatea bolii sau complicațiile ulterioare survin, în multe cazuri, din cauza suprainfecțiilor bacteriene, ceea ce subliniază importanța protejării populației prin intermediul vaccinării.

Din păcate, acoperirea vaccinală în România se confruntă cu provocări semnificative, fiind de doar 78% pentru prima doză și 62% pentru a doua doză de vaccin ROR. Aceste cifre sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care indică o rată de vaccinare de cel puțin 95% pentru a asigura imunitatea colectivă și a proteja comunitățile împotriva răspândirii rapide a bolilor contagioase.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: