Redactia.ro
Home » Știri » S-a schimbat legea! Administratorii de blocuri risca amenzi de 3000 de lei

S-a schimbat legea! Administratorii de blocuri risca amenzi de 3000 de lei

Ce salariu are, în medie, un administrator de bloc în București

O nouă propunere legislativă prezentată în Parlament vine să modifice legea privind asociațiile de proprietari și să introducă reguli stricte pentru administratorii de bloc. Aceste noi reglementări sunt menite să reducă frauda și abuzurile comise de unii administratori și să asigure o mai mare transparență în gestionarea fondurilor asociațiilor de proprietari.

Amenzi uriașe pentru administratorii de bloc care nu se conformează noilor reguli

Propunerea legislativă, inițiată de fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, Eugen Țapu-Nazare, prevede că toți administratorii de bloc vor fi obligați să prezinte toate documentele necesare atunci când organele de control le solicită. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă față de legislația actuală, care permite administratorilor să refuze prezentarea documentelor fără a fi sancționați.

Noile reglementări prevăd sancțiuni severe pentru administratorii de bloc care nu respectă aceste reguli stricte. Conform proiectului de lege, neprezentarea documentelor solicitate la control va fi considerată contravenție și va atrage amenzi între 500 și 3.000 de lei.

Eugen Țapu-Nazare a subliniat în expunerea de motive a inițiativei că aceste măsuri sunt necesare pentru a combate abuzurile și fraudele comise de unii administratori de bloc. „În ultimii ani, în spațiul public au apărut numeroase dezbateri referitoare la abuzuri ale administratorilor, falsuri în acte, delapidări, fraude, multe dintre acestea ajungând în faza urmăririlor penale sau a condamnărilor, cu grave consecințe asupra populației care este nevoită, din banii proprii, să suporte aceste fapte”, a explicat Țapu-Nazare.

Proiectul de lege urmărește consolidarea atribuțiilor de control ale Primăriei

Un alt aspect important al proiectului de lege este consolidarea atribuțiilor de control ale reprezentanților Primăriei. În prezent, Legea nr. 230/2007 privind asociațiile de proprietari este destul de permisivă, permițând asociațiilor de proprietari să refuze prezentarea documentelor solicitate în timpul controalelor. Proiectul de lege propus de Eugen Țapu-Nazare elimină această posibilitate, obligând administratorii să colaboreze pe deplin cu organele de control.

Reprezentanții Primăriei care efectuează controale la asociațiile de proprietari în urma sesizărilor trebuie să aibă o prevedere legală care să le consolideze atribuțiile”, se arată în expunerea de motive a proiectului. Această măsură va permite autorităților locale să intervină mai eficient în cazurile de abuzuri și fraude comise de administratorii de bloc.

Impactul noilor reglementări asupra asociațiilor de proprietari

Implementarea noilor reguli va avea un impact semnificativ asupra modului în care sunt gestionate asociațiile de proprietari din România. Pe lângă creșterea transparenței și reducerea riscurilor de fraudă, noile reglementări vor impune un nivel mai ridicat de responsabilitate și profesionalism din partea administratorilor de bloc.

Proiectul de lege are ca scop protejarea intereselor proprietarilor de apartamente și asigurarea unei gestionări corecte și eficiente a fondurilor asociațiilor de proprietari. „Este esențial ca toți administratorii de bloc să înțeleagă importanța respectării acestor noi reguli și să acționeze în mod responsabil și transparent”, a declarat Eugen Țapu-Nazare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: