Redactia.ro
Home » Monden » S-a stins din viață primul vocalist al trupei Pheonix. Moni Bordeianu a lăsat în urmă o carieră impecabilă

S-a stins din viață primul vocalist al trupei Pheonix. Moni Bordeianu a lăsat în urmă o carieră impecabilă

GALERIE FOTO (5)

Vineri, 9 februarie 2024, lumea muzicii a fost îndoliată de vestea tristă a pierderii lui Moni Bordeianu, primul solist și vocea de aur a trupei Phoenix din anii ’60. Nicu Covaci, compozitorul și cofondatorul trupei, a făcut anunțul tragic pe rețelele de socializare, marcând sfârșitul unei epoci muzicale.

Nicu Covaci este cel alături de care Moni Bordeianu a pus bazele trupei Phoenix în anii ’60, fiind totodată și compozitorii pentru majoritatea pieselor emblematice ale formației. De la rolul său de toboșar inițial, Moni s-a transformat mai apoi în solistul talentat care a cucerit inimile fanilor.

A murit Moni Bordeianu de la Phoenix

Născut pe 26 februarie 1948 în județul Timiș, Moni Bordeianu a fost o figură centrală în istoria muzicii rock din România. Așa cum menționam anterior, artistul a avut alături un prieten de nădejde, Nicu Covaci. Cei doi au pus pe picioare ceea ce urma să fie una dintre cele mai iubite trupe rock ale României. În 1970, Moni Bordeianu s-a mutat în Statele Unite ale Americii, întrerupând temporar legătura cu trupa Phoenix. Cu toate acestea, chemarea muzicii și a prieteniei l-au adus înapoi în 1977, când s-a alăturat din nou formației, care avea deja o componență schimbată, Nicu Covaci fiind singurul membru fondator rămas. Revenirea sa a fost primită cu entuziasm de către fani, trupa s-a destrămat în 1978, punând punct unei ere muzicale.

În 2016, destinul a început să pună la încercare rezistența lui Moni Bordeianu. Problemele vasculare l-au adus în pragul morții, determinând medicii să recurgă la amputarea unui picior. Chiar și așa, artistul a luptat și a reușit să se întoarcă în lumina reflectoarelor, demonstrându-și dedicarea față de muzică și față de fanii săi. Acum, ani de zile mai târziu, vestea decesului vine chiar de la cel ce i-a fost cel mai bun prieten, coleg de trupă și sprijin.

„A plecat sa deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul… Iți mulțumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai inceput!”, a fost mesajul lansat pe pagina oficială de Facebook a lui Nicu Covaci.

Și-a dedicat viața muzicii

Toată lumea știa că muzica era cea care îi curge prin vene artistului, dar a fost o perioadă când viața sa a luat o altă turnură. S-a mutat în America, a lucrat în fabrică, iar banii abia se ajungeau pentru traiul zilnic. După o perioadă destul de lungă, artistul s-a întors în cele din urmă în Germania.

„A fost o decizie grea. Adaptarea mea peste ocean a fost un șoc. Am lucrat la fabrică, ambalam lenjerie intimă, apoi am lucrat într-o vopsitorie, trebuia să câștig bani căci fratele meu era elev, trebuia să mâncăm, să plătim chiria, să o pot aduce pe Marieta după mine. Cornel Chiriac m-a ajutat să realizez emisiuni din America pentru Europa Liberă. Pentru fiecare emisiune făceam naveta 150 kilometri până la New York. Ba am încercat să cânt și cu o trupă acolo, în Bethlehem, Pennsylvania, dar slabă. A fost perioada când m-am decis să mă întorc în Germania, unde viața era mult mai bună.”, declara Moni Bordeianu în urmă cu ani de zile pentru money.ro.

Cu plecarea lui Moni Bordeianu, lumea muzicii pierde nu doar un solist extraordinar, ci și un om care a dedicat o viață întreagă muzicii și artei. În ciuda tristului eveniment, amintirea sa va rămâne vie în istoria muzicii românești, ca o lumină care continuă să strălucească chiar și în întunericul scurgerii nemiloase a timpului. Moni Bordeianu va rămâne în sufletele tuturor fanilor ce i-au fredonat versurile cel puțin o dată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: