Redactia.ro
Home » Știri » S-au copt primii pepeni la Dăbuleni. Cu cât se vinde kilogramul anul acesta: „Nu ne acoperim investiția”

S-au copt primii pepeni la Dăbuleni. Cu cât se vinde kilogramul anul acesta: „Nu ne acoperim investiția”

Primii pepeni românești au ajuns pe tarabele piețelor din București. Aceștia vin direct din câmpurile din Dăbuleni, județul Dolj, din tărâmul lubenițelor. Producția de anul acesta este prosperă, deși s-au copt mai târziu cu două săptămâni față de perioada normală, datorită temperaturilor scăzute ce s-au înregistat în județ în ultimele săptămâni.

S-au copt primii pepeni la Dăbuleni

În ciuda unei culturi prospere, producătorii din Dăbuleni sunt cam dezamăgiți de prețul engross la care vând produsul, doar 2 lei pe kg.

„Producția este bună, dar prețul este foarte mic. Nu ne acoperim investiția. Anul acesta toate au fost scumpe. Să vinzi cu 1,8 lei e un preț foarte mic. De profit ce să mai vorbim?!”, spune Marin Olicanu, producător de pepeni.

Mulți producători de pepeni se gândesc să renunțe la culturi anul viitor

„Pepenii galbeni, anul trecut s-au cultivat 200 de hectare, iar acum 150. Anul trecut, prețul a fost de 3-4 lei / kg, anul acesta va fi de 6-7 lei / kg”, explică „gandul.ro”.

În localitate sunt aproximativ 700 de hectare pe care sunt cultivați doar pepeni, atât verzi, cât și galbeni, astfel Dăbuleni are cea mai mare suprafață de cultură de pepeni din tot județul Dolj (700 din 3000 de hectare).

Costurile de producție au crescut ca urmare a majorării prețului la energie electrică

Motivul pentru care producătorii se gândesc să renunțe la cultura de pepeni stă la baza faptului că au crescut enorm costurile de producție, datorită majorării prețului la energie electrică.

Costurile de producție au crescut ca urmare a majorării prețului la energie electrică, carburant, îngrășăminte, dar și la alte materiale utilizate pentru plantare. Toate se vor reflecta în prețul final al lubenițelor care vor ieși pe piață în iunie.

Față de anul trecut, costurile de producție s-au dublat, la unele produse chiar s-au triplat. Îngrășămintele s-au scumpit cu 130-150%, folia s-a scumpit cu 40%, semințele cu 15%, turba, acel strat de pământ pe care îl folisim la plantare a crescut cu 20%. În acest context, în care prețul la energie electrică a crescut, motorina s-a scumpit, nu putem decât să scumpim și noi. Dacă anul trecut investeam în două hectare, anul acesta investim într-unul”, a declarat Cristi Treanță Ene, membru al unei asociații a cultivatorilor de pepeni, relatează „gandul.ro”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: