Redactia.ro
Home » Știri » Salariul minim s-ar putea majora de anul viitor. Reacția Ministrului Muncii, după propunerea sindicaliștilor

Salariul minim s-ar putea majora de anul viitor. Reacția Ministrului Muncii, după propunerea sindicaliștilor

Salariul minim s-ar putea majora de anul viitor.

Salariul minim s-ar putea majora de anul viitor. Blocul Național Sindical a propus ca salariul minim să se mărească de la data de 1 ianuarie 2022. Aceștia propun ca suma să ajungă la 1530 de lei. Săptămâna viitoare urmează ca discuțiile să se reia.

Salariul minim s-ar putea majora de anul viitor. Reacția Ministrului Muncii, după propunerea sindicaliștilor

Salariul minim s-ar putea majora de anul viitor. Salariul minim ar putea crește la 1.530 de lei de la 1 ianuarie 2022. Sindicaliștii Blocului Național Sindical au propus majorarea salariului minim. Ministrul Muncii, Raluca Turcan ia în calcul majorarea salariului minim pe economie. Deocamdată, la nivelul ministerului au loc mai multe discuții cu patronatele, sindicatele și reprezentanții grupelor vulnerabile.

În mod oficial, nu a fost înaintată o sumă din partea reprezentanților Guvernului, dar discuțiile au arătat că există posibilitatea ca salariul minim să fie majorat. Sindicaliștii susțin că această majorare ar putea fi posibilă dacă deducerea personală de bază se dublează de la 350 de lei la 700 de lei. “Ar duce la un slariu minim net de circa 1550 de lei. Am luat în evaluarea noastră în calcul și impactul pe care l-ar putea avea asupra mediului economic, pentru că există și riscul ca o creștere brutală a salariului minim să ducă la pierderea foarte multor locuri de muncă“, a explicat liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Ulterior, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a postat un mesaj pe rețelele de socializare, în a menționat că orice majorare trebuie susținută de economie. ”Salariul minim trebuie să crească, iar astăzi am avut o primă discuție cu sindicatele și cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere.

Majorarea salariului minim trebuie făcută în mod predictibil, bazată pe date economice, pentru a putea fi susținută de economie. Preocuparea mea este ca în România nivelul de salarizare să fie decent, costul forței de muncă să înceapă să se apropie de media Uniunii Europene, dar în același timp trebuie să fim atenți ca orice majorare pe care o facem să fie susținută de economie pentru a evita blocajele ulterioare.După ce vom avea aceste discuții, vom analiza toate variantele propuse, iar Guvernul va contura o soluție pe care o vom supune dezbaterii publice”, a scris Raluca Turcan.

România are cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană

Raportul Eurofound „Minimum wages in 2021: Annual review” arată că România are al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro din Uniunea Europeană, după o creștere ușoară de numai 3,1% în 2921 față de anul 2020. Salarii mai mici decât la noi se regăsesc în Ungaria și Bulgaria, iar cel mai mare salariu minim se încasează în Luxemburg.

Salariul minim brut în România este de 2.300 de lei pe lună, după o creștere de numai 70 de lei. Așadar, România plătește în 2021 un salariu minim brut de numai 472 de euro pe lună, față de 466 de euro anul trecut, al treilea cel mai mic din UE. Bulgaria oferă un salari minim de 332 de euro, iar anul trecut a fost de 312 euro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: