Redactia.ro
Home » Stil de viață » Săptămâna Luminată. Când poți spăla rufe după Paște. Toate gospodinele trebuie să știe asta

Săptămâna Luminată. Când poți spăla rufe după Paște. Toate gospodinele trebuie să știe asta

spalat rufe

Dacă săptămâna dinaintea Paştelui este cea a Patimilor sau Săptămâna Mare, săptămâna care urmează după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este cunoscută în popor ca Săptămâna Luminată.

În acest timp, creștinii se salută cu urarea “Hristos a Înviat”, urmată de răspunsul “Adevărat a Înviat”. Credința populară spune că în acestă perioadă Raiul este deschis, iar cine moare în acestă săptămână merge direct la dreapta Domnului, indiferent de păcatele pe care le-a făcut, iar sufletele morților sunt libere.

În Săptămâna Luminată sunt trei zile în care este permisă spălarea hainelor

În popor există credinţa că, odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în iad și rămân deschise până în Duminica Tomii, care anul acesta coincinde cu ziua de Sfântul Gheorghe.

Săptămâna Luminată are pentru creștini o însemnătate deosebită. În tradiția creștină, este o săptămână cu totul specială, care deschide o nouă perioada în viața liturgică a bisericii.

În săptămâna care urmează imediat după Paște, nu este păcat să se spele rufele în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă. Luni și marţi sunt considerate tot zile de Paște, iar vineri se sărbătorește Izvorului Tămăduirii.

Harți în zilele de miercuri și vineri

În această perioadă nu se oficiază pomenirea celor adormiți. Pentru prima dată în anul bisericesc, miercurea și vinerea este dezlegare la pește, iar până Duminica Tomii nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.

Marțea din Săptamâna Luminată poarta denumirea de Marțea Albă și este declarată zi nelucrătoare, nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Miercurea este numită „Sfânta Miercurie” și este ziua în care bărbații pot muncii la câmp, însă femeile nu au voie să muncească.

Joia poartă numele de Joia Verde sau Joia Rea și este o zi în care se cinstesc holdele și grădinile, iar cine muncește în acestă zi aduce asupra casei ghinion. Vineri poartă numele de Vinerea scumpă sau Fântânița. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: