Redactia.ro
Home » Știri » Sărbătoare 30 ianuarie 2023: Sfinții Trei Ierarhi. Spune această rugăciune dacă vrei să fii ajutat

Sărbătoare 30 ianuarie 2023: Sfinții Trei Ierarhi. Spune această rugăciune dacă vrei să fii ajutat

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoriți pe 30 ianuarie 2023. Spune această rugăciune dacă vrei să fii ajutat

Sărbătoare pe 30 ianuarie 2023, cu cruce roșie în calendarul ortodox. Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur sunt sărbătoriți pe 30 ianuarie în fiecare an. Spune această rugăciune dacă vrei să fii ajutat. Iată și ce e bine să faci și să nu faci în această zi, potrivit tradiției.

Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, sărbătoriți pe 30 ianuarie

Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur sunt cei trei sfinți care sunt sărbătoriți în ziua aceasta, pe 30 ianuarie. Aceștia au cerut chiar să fie cinstiți în această zi împreună, după cum arată scrierile. Sunt considerați a fi cei mai mari pastori din istoria creștinească.

„După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajba nu este între noi. Fiecare dintre noi, la timpul sau, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculandu-te, poruncește celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoință noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi și înștiințează cu această pe creștini că noi, în față lui Dumnezeu, una suntem”, au mărturisit cei trei.

Ziua Sfinților Ierarhi este cea a reconcilierii, astfel că nu trebuie să te cerți cu nimeni și mai ales să te împaci cu toți cei care te-ai certat. Trebuie să dăm de pomană o candelă sau o lumânare pentru ca toată viața noastră să fie luminată. Le putem oferi, de asemenea, și rudelor noastre.

Nu trebuie să împrumutăm lucruri străinilor pentru că se consideră că așa vom aduce pagubă asupra casei noastre. În această zi se împart pachete cu alimente, care trebuie să conțină colivă, fructe şi peşte. Acestea trebuie să fie împărțite la trei persoane.

Totodată, este bine să spui o rugăciune în această zi dacă îți dorești să ai ajutor și spor în toate.

Rugăciune de Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur

Troparul Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, glasul al 4-lea:

Ca cei ce ati fost întocmai la obicei cu Apostolii şi lumii învăţători, rugaţi-vă Stăpânului tuturor să dăruiască pace lumii şi sufletelor noastre mare milă.

Troparul Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, glasul 1:

Pe cei trei preamari luminători ai Dumnezeirii Celei de trei ori mai strălucitoare decât soarele, pe cei ce învăpăiază lumea cu Razele Dumnezeieştilor dogme; pe râurile cele cu miere curgătoare ale înţelepciunii, care adapă toată făptura cu apele cunoştinţei de Dumnezeu; pe Marele Vasile şi pe Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul, împre­ună cu Strălucitul Ioan cel cu limbă de aur, toţi cei iubitori de cuvintele lor, adunându-ne, cu cântări să-i cinstim; că aceştia pururea se roagă Treimii pentru noi.

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Pe prigonitorul Faraon…

Stih: Sfinţilor Ierarhi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Nu este lucru potrivit cu râvna omenească ceea ce încerc să fac acum; ci, Înţelepciunea Care şade pe Scaunul Tău, Iubitorule de oameni, să-mi ajute mie, dându-mi har de cuvânt; ca prin el să pot mări pe aceia, pe care Ea Însăşi, mai înainte, bine i-a mărit.

Stih: Sfinţilor Ierarhi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Bunătatea Ta şi multa bogăţie a iubirii Tale de oameni, Stăpâne, s-a revărsat ca un pahar plin şi a curs, spre a arăta şi acum pe cei ce sunt puşi înainte spre laudă, ca pe alţi îngeri în trup.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Făpturilor cereşti laude se cuvine; iar celor Dumnezeieşti numai cântarea îngerească le este potrivită; că îndumnezeiţi au fost, prin împărtăşire, ca cei ce au avut întru sine vieţuind şi grăind pe Dumnezeu Cel Adevărat şi după fire Unul.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Pomenirea drepţilor cu laude o săvârşeşte de Dumnezeu insuflata adunare, cu care şi Maica lui Dumnezeu, ca o Conducătoare Tare a lor, cu cuviinţă împreună se preamăreşte; fiind mai presus de rânduiala cea de la sfârşit şi de cea de la început şi de cea de la mijloc şi împărtăşindu-se de bună laudă.

(…)

Sursa: doxologia.ro

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoriți pe 30 ianuarie 2023. Spune această rugăciune dacă vrei să fii ajutat
Foto: doxologia.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: