Redactia.ro
Home » Știri » Sărbătoare mare mâine! Doi sfinți importanți sunt sărbătoriți în calendarul ortodox

Sărbătoare mare mâine! Doi sfinți importanți sunt sărbătoriți în calendarul ortodox

calendar 16 februarie

Sfinții zilei de 16 februarie 2021. În calendarul ortodox apar mai mulți sfinți ce sunt celebrați în această zi. Iată despre ce mari doi sfinți este vorba!

Mare sărbătoare pe 16 februarie 2021. Ce sfinți cinstesc creștinii

Data de 16 februarie este rezervată în calendarul ortodox mai multor sfinți. Doi dintre cei mai importanți sunt Sfântul Pamfil și Sfântul Valent. Aceștia și-au dat viața pentru Iisus Hristos și pentru credința lor în Dumnezeu.

Sfântul Mucenic Pamfil a fost preot în Cezareea Palestinei și a trăit, la fel ca Sfântul Valent, în timpul împărăției lui Dioclețian, care era un mare prigonitor de creștini. De altfel, amândoi aveau să își piardă viața din cauza acestuia. Sfântul Mucenic Pamfil se ocupa de copierea Sfintei Scripturi, evitând greșelile de ortografie ce erau făcute. Acesta oferea cărțile credincioșilor aflați la nevoie.

Sfântul Mucenic Valent sau Valentin era un diacon bătrân, care știa că vremea lui îi sosise și că urma să ajungă la Hristos. În ziua aceasta trebuie să le spunem „La mulți ani” celor care poartă acest nume, deși în popor se sărbătorește Valentine`s Day, o sărbătoare ce nu este, în realitate, a Sfântului Valentin, ea având cu totul alte conotații. Astfel, Sfântul Valentin se sărbătorește pe data de 16 februarie, și nu pe 14 când este celebra sărbătoare preluată de la americani.

Ce rugăciune trebuie să rostești pentru a avea protecție divină

Iată ce rugăciune trebuie spună în ziua aceasta, pentru a avea parte de ajutor divin.

Troparul Sfântului Mucenic Pamfil şi al celor împreună cu dânsul

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Pamfil şi al celor împreună cu dânsul

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Fiind puşi înaintea groaznicelor unelte de chinuri, vitejii luptători ai Domnului, bucurându-se, cu bărbăţie plină de curaj au răbdat chinurile, neţinând seama de trup. Pentru aceasta au şi moştenit Veşnica Slavă şi acum se roagă pentru noi, cei care lăudăm chinurile lor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: