Redactia.ro
Home » Știri » Satul din Ardeal devenit capitala neoficială a trandafirilor. Peste 70 de soiuri cultivate

Satul din Ardeal devenit capitala neoficială a trandafirilor. Peste 70 de soiuri cultivate

GALERIE FOTO (3) Satul din Ardeal devenit capitala neoficială a trandafirilor

Satul din Ardeal devenit capitala neoficială a trandafirilor. Peste 70 de soiuri de trandafiri au fost cultivate pe zeci de hectare de teren, în zona Ciumbrud din județul Alba.Se cultivă anual peste 1,5 miliaone de fire de trandafiri, iar afacerile au început să înflorească după pandemie.

Satul din Ardeal devenit capitala neoficială a trandafirilor. Peste 70 de soiuri cultivate

Localnicii din zona văii Mureșului au făcut un business extraordinar. Au cultivat peste 70 de soiuri de trandafiri pe zeci de hectare, iar acum trandafirii din Ciumbrud înfrumusețează locuri din toate colțurile țării. Producția pe un hectar este de aproximativ 60.000 de plante, iar producătorii susțin că trandafirii rămân o afacere bună pentru agricultură, iar profitul vaziază între 20 și 25% din investiția inițială. Trandafirii se vând în cantități mari, inclusiv pe piețele din Polonia, Ungaria și Italia.

De asemenea, sunt nelipsite dulcețurile și siropurile făcute de petalele trandafirilor. În perioada pandemiei, vânzările au scăzut foarte mult, dar odată cu relaxarea măsurilor, afacerile lor au înflorit. În această primavară s-a simțit din plin majorarea vânzărilor Unele pepiniere derulează contracte cu instituții publice, în special administrații locale din toată țara care achiziționează pentru amenajarea spațiilor verzi. Unele dintre ele au site-uri de internet și vând butașii și în mediul online. Totodată, o parte dintre horticultori îmbină pomii fructiferi cu întregile culturi de trandafiri și vând butași de flori, cât și arbuști de măr. Butașii se vând cu 5-8 lei bucata, iar abuștii cu 10-12 lei. Toți localnicii au contribuit la renumele național al satului, drept capitală neoficială a trandafirilor în România.

Cultivatorii din zona Ciumbrudul aprovizionează 80-90% din piaa de butași de trandafiri din țară. Au peste 70 de soiuri, cultivate pe mai bine de 15 hectare de teren și susțin că trandafirii rămân o afacere bună, cu un profit între 20 și 25% din investitie initală. Cultivarea trandafirilor este o afacere din care banii se scot după bani. Tradiția creșterii trandafirilor s-a moștenit din tată în fiu, la Ciumbrud. Producătorii de aici sunt principaii furnizori pentru marile hipermarketuri iar altă parte înfrumusețează parcurile din marile orașe. „Prețurile au rămas aceleași de 10 ani.Cândva a fost profitabilă, acum mai puțin. Problema este că s-au înmulțit foarte mult producătorii, nu numai autohtoni, ci și în Europa și suntem un pic bombardați de marfa adusă de afara,” spune cultivatorul Andrei Molnar pentru gandul.ro.

Concurență mare din țările UE

Agricultorii se confruntă cu o concurentă foarte mare din țările Uniunii Europene, iar cumpărătorii vor prețuri mai mici. La un hectar de trandafiri cultivat, un comerciant poate culege in jur de 60.000 de plante. „Trebuie socotit că doi ani lucrezi, investești, bagi bani în materialul de plantare, în portaltoi, apoi în altoi, în materiale de stropit, în altoire, în material de legat, în lucru, prășit, munci mecanice, până poți să vinzi butașul respectiv. În fiecare an plantăm și în fiecare an scoatem, dar ceea ce plantez anul acesta în primăvară, scot anul următor în toamnă. Acum, în fiecare an plantezi și în fiecare an scoți, dar primii doi ani sunt mai grei pentru că tot investești și nu scoți nimic.”,a mai spus cultivatorul Molnar.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: