Redactia.ro
Home » Știri » Scad prețurile la produsele de bază și cresc taxele pe vicii. Cu cât se vor scumpi ţigările, alcoolul și sucurile cu zahăr

Scad prețurile la produsele de bază și cresc taxele pe vicii. Cu cât se vor scumpi ţigările, alcoolul și sucurile cu zahăr

Scad prețurile la produsele de bază și cresc taxele pe vicii. Cu cât se vor scumpi ţigările, alcoolul și sucurile cu zahăr

Scad prețurile la produsele de bază și cresc taxele pe vicii. Iată cu cât se vor scumpi ţigările, alcoolul și sucurile cu zahăr!

Cu cât se vor scumpi ţigările, alcoolul și sucurile cu zahăr

Într-o încercare de a compensa deficitul bugetar și de a crește încasările la bugetul de stat, Guvernul României a anunțat că intenționează să implementeze o serie de măsuri fiscale care vizează scăderea prețurilor la produsele de bază și creșterea taxelor pe vicii, în special la ţigări, alcool și sucuri cu zahăr. Aceste modificări ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 septembrie.

Una dintre măsurile propuse este creșterea accizelor pentru țigări, jocurile de noroc și băuturile non-alcoolice, cum ar fi sucurile, cu 10%. Aceasta ar duce la o majorare a prețurilor acestor produse, afectând direct consumatorii. De asemenea, se estimează că TVA-ul din sectorul HORECA ar putea crește de la 9% la 19%, ceea ce ar implica o creștere a costurilor pentru serviciile de cazare și restaurante. Aceste schimbări ar putea afecta și alte sectoare economice, cum ar fi agricultura și construcțiile, unde se propune o creștere a contribuției pentru sănătate de 10% pentru cei care lucrează în aceste domenii.

Aceste măsuri fiscale au generat îngrijorări în rândul populației și al mediului de afaceri. De exemplu, companiile din industria tutunului au atras atenția asupra faptului că majorarea accizelor la ţigarete va conduce la creșterea pieței negre. Prețul unui pachet de țigări în România este deja de patru ori mai mare decât în Luxemburg și dublu față de Germania, Italia, Spania și Olanda, raportat la puterea de cumpărare.

De asemenea, se estimează că creșterea TVA-ului în sectorul HORECA va avea un impact asupra consumatorilor. De exemplu, prețul unei mese la restaurant care costă în prezent 109 lei ar putea crește la 119 lei, iar o noapte de cazare pe litoral, care costă în prezent 420 de lei, ar putea ajunge la 476 de lei.

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu se va mări niciun impozit

În ciuda acestor schimbări, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu se va mări niciun impozit și nu vor fi introduse impozite noi. Guvernul intenționează să lucreze în conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și să identifice alternative pentru a obține venituri suplimentare:

„Am avut până acum două sau trei întâlniri, este evident că trebuie luate anumite măsuri nu numai de reducere şi în ceea ce priveşte veniturile, lucrul acesta se ştia încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană. Cred că vineri vom avea iarăşi o discuţie cu fostul ministru al Finanţelor, cu actualul ministru şi cu preşedintele Senatului iar în zilele următoare, săptămâna următoare începem să luăm decizii.

Nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat în acest moment, nu eu, Marcel Ciolacu şi nici PSD nu am contribuit la proiectul PNRR dar este un lucru asumat de către statul român şi vom încerca să scoatem cât mai mult din excepţii”, a arătat premierul., Marcel Ciolacu a precizat că avem un jalon de îndeplinit, asumat în PNRR.

„Există excepţii la trei categorii, la IT este o scutire pe profit şi la construcţii şi agricultură, unde sunt excepţii şi pe CASS şi impozitele pe profit. Aici o să avem o discuţie, pe venit”, a mai spus şeful Executivului.
Sursa foto: Arhivă
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: