Redactia.ro
Home » Știri » Scandal de proporții între Antena 1 și o trupă celebră de la noi. De ce a reclamat „Insula Iubirii” la CNA

Scandal de proporții între Antena 1 și o trupă celebră de la noi. De ce a reclamat „Insula Iubirii” la CNA

Antena 1 se confruntă cu un scandal de proporții din cauza emisiunii „Insula Iubirii”. O trupă cunoscută din România s-a revoltat împotriva show-ului prezentat de Radu Vâlcan și a depus o plângere oficială la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Motivul? Folosirea fără acord a unei compoziții muzicale în genericul emisiunii.

Trupa Urma cere despăgubiri pentru utilizarea neautorizată a piesei în Insula Iubirii

Scandalul a pornit de la melodia de generic a show-ului, care include o reinterpretare a unei piese legendare cântate de Maria Tănase, „Cine iubește și lasă”. Problema a apărut atunci când în această reinterpretare s-a inserat o bucată dintr-o compoziție a trupei rock Urma, aparent fără ca membrii formației să își dea consimțământul pentru acest lucru.

Membrii trupei Urma au invocat legea drepturilor de autor, acuzând Antena 1 că a folosit o parte din melodia lor în realizarea emisiunii „Insula Iubirii” fără a le solicita acordul. Conform legislației în vigoare, utilizarea oricărei creații artistice de către terți este permisă doar cu consimțământul explicit al titularilor drepturilor de autor. Astfel, trupa cere acum despăgubiri pentru această încălcare și se opune ferm oricărei asocieri cu show-ul de televiziune.

Plângere depusă la CNA, dar redirecționată către ORDA

Inițial, trupa a înaintat o plângere către CNA, invocând încălcarea drepturilor de autor. Cu toate acestea, Consiliul Național al Audiovizualului a declarat că acest litigiu nu ține de competența sa, fiind redirecționat către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Potrivit legii, ORDA este instituția responsabilă cu gestionarea și protejarea drepturilor de autor în România.

Liderul trupei Urma a explicat motivele pentru care au făcut această solicitare, subliniind că formația nu dorește să fie asociată în niciun fel cu „Insula Iubirii” sau cu alte emisiuni de acest gen, indiferent de succesul acestora.

„Nu am fost contactaţi. Nu ne-am oferit niciodată acordul pentru folosirea muzicii URMA în cadrul acestei emisiuni. Nu suntem interesaţi, dimpotrivă, de nici o formă de asociere cu această emisiune şi cele de gen, acum şi pururea şi în vecii vecilor, amin.
De asemenea, mi s-a adus la cunoştinţă că piesa a mai fost folosită şi în cadrul altor episoade. E un aspect pe care nu l-am verificat personal. Orice formă de vizualizare a acestei emisiuni tv îmi provoacă o durere acută mentală. Pe alocuri, chiar şi stări de greaţă”, a liderul trupei Urma pentru paginademedia.ro, despre războiul cu Antena 1 și Insula iubirii.

Se pare că piesa a fost folosită în mai multe episoade ale emisiunii, însă liderul trupei recunoaște că nu a urmărit personal fiecare difuzare pentru a verifica acest lucru. Cu toate acestea, faptul că Antena 1 a inserat bucăți din compoziția lor în generic fără acordul trupei reprezintă, în mod evident, o încălcare a drepturilor de autor.

Antena 1 nu a oferit un răspuns public cu privire la acuzațiile aduse de trupa Urma

Cert este că situația a ajuns în atenția ORDA, instituție care va analiza cazul și va decide dacă a existat o încălcare a legii drepturilor de autor. În cazul în care Antena 1 va fi găsită vinovată, este posibil să se confrunte cu plata unor despăgubiri substanțiale către trupa Urma.

Această situație readuce în discuție problema respectării drepturilor de autor în industria muzicală și media din România. De-a lungul timpului, au existat numeroase cazuri similare în care piese muzicale au fost utilizate fără consimțământul artiștilor sau fără plata drepturilor aferente. Reprezentanții trupei Urma speră că prin această acțiune vor atrage atenția asupra importanței respectării drepturilor de autor și vor încuraja o schimbare de atitudine în ceea ce privește utilizarea creațiilor artistice.

Rămâne de văzut care va fi decizia ORDA în acest caz și dacă Antena 1 va fi obligată să plătească despăgubiri trupei Urma. Indiferent de rezultatul acestui scandal, situația aduce în prim-plan necesitatea respectării drepturilor de autor și a consimțământului creatorilor în industria divertismentului.

În concluzie, scandalul dintre Antena 1 și trupa Urma subliniază un aspect esențial în lumea artistică: respectul față de creația și munca artiștilor. Dacă instituțiile media nu vor lua în serios drepturile de autor, astfel de situații se vor repeta, afectând atât creatorii de conținut, cât și publicul care consumă produsele media.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: