Redactia.ro

Scandal total în Parlament. Anamaria Gavrilă țipă și amenință jurnaliștii: „Sunteți o specie pe cale de dispariție. Abia aștept să vă văd GONE”

Anamaria Gavrilă

Anamaria Gavrilă, lidera Partidului Oamenilor Tineri (POT), lovește din nou. După o serie de reacții controversate în Parlament, aceasta a lansat un nou atac direct la adresa jurnaliștilor acreditați. Declarațiile făcute marți, în spațiile destinate presei din Legislativ, au stârnit un val de reacții critice. Gavrilă a declarat că „sunteți o specie pe cale de dispariție” și că „de abia aștept să vă văd gone”. Este a doua oară în mai puțin de două luni când președinta POT atacă explicit presa.

Declarații scandaloase în Parlament: „Sper să vă găsiți alt job”

Cuvintele au fost rostite în fața jurnaliștilor aflați în zona destinată interviurilor din Parlament. Anamaria Gavrilă s-a arătat vizibil iritată de prezența reporterilor, refuzând să răspundă întrebărilor privind o posibilă alianță cu AUR în turul doi al prezidențialelor.

„Sunteți o specie pe cale de dispariție. De abia aștept să vă văd gone. Sper să vă găsiți alt job. Presa nu mai are ce căuta aici”, a declarat Gavrilă, în timp ce se îndrepta spre sala grupului POT, potrivit antena3.ro.

Tonul a fost ferm, aproape batjocoritor. Jurnaliștii prezenți au încercat să obțină un punct de vedere suplimentar, însă președinta POT a refuzat orice dialog.

Declarația a fost înregistrată și distribuită rapid pe rețelele de socializare, fiind preluată inclusiv de agențiile internaționale de presă. Comparația jurnaliștilor cu o „specie pe cale de dispariție” a fost considerată de mai mulți analiști ca un atac la adresa libertății presei.

Precedentul din martie: Apelul la 112 pentru că „era agasată de presă”

Nu este prima dată când Anamaria Gavrilă intră în conflict cu presa. În luna martie, un alt episod a atras atenția opiniei publice. Atunci, lidera POT a apelat numărul unic de urgență 112 pentru a reclama… prezența jurnaliștilor în Parlament.

„Sunt agasată, sunt urmărită, am nevoie de ajutor”, le-ar fi spus Gavrilă operatorilor de la 112, conform stenogramelor consultate ulterior de presă.

Echipajul de poliție sosit la Parlament a constatat însă că jurnaliștii se aflau în spațiul destinat presei, cu acreditări valabile, respectând regulamentele interne. Gavrilă a fost sancționată cu un avertisment scris pentru apel nejustificat la numărul de urgență.

Incidentul a fost atunci considerat de unii ca o exagerare impulsivă. Alții, însă, au văzut în gestul liderului POT o tendință autoritară. Cu declarațiile recente din mai, suspiciunea s-a transformat în convingere.

Ce spun jurnaliștii acreditați: „Nu ne vom lăsa intimidați”

Asociația Profesioniștilor din Presă a reacționat imediat după noile declarații ale Anamariei Gavrilă. Într-un comunicat transmis marți seară, organizația a condamnat ferm comportamentul ostil și a făcut apel la respectarea libertății presei.

„Este inacceptabil ca un lider politic să se refere la jurnaliști ca la o ‘specie pe cale de dispariție’. Ne aflăm într-un stat democratic, iar presa are un rol esențial în buna funcționare a instituțiilor.”

Reprezentanții mai multor televiziuni și publicații importante au declarat că nu se vor lăsa intimidați de declarațiile politicianului. Potrivit acestora, jurnaliștii vor continua să își facă meseria „cu profesionalism și demnitate, chiar și în fața atacurilor verbale”.

Printre reacțiile exprimate s-au numărat și voci din alte partide parlamentare, care au calificat afirmațiile Anamariei Gavrilă drept „periculoase”, „nedemocratice” și „nedemne de un lider politic”.

Cine este Anamaria Gavrilă

Anamaria Gavrilă este una dintre cele mai controversate figuri ale noii generații politice. La doar 33 de ani, a reușit să obțină președinția Partidului Oamenilor Tineri (POT), o formațiune care a intrat în Parlament în 2024 cu un scor neașteptat, de 7,4%.

Fostă activistă de mediu, influencer cu mii de urmăritori în mediul online și adversară declarat al „vechii clase politice”, Gavrilă s-a remarcat printr-un discurs radical, populist și adesea agresiv.

A susținut în mai multe rânduri că presa este „instrumentul elitei” și că „jurnaliștii servesc interese oculte”. A boicotat dezbateri organizate de canale media consacrate și a refuzat participarea la emisiuni în direct.

În campaniile electorale, a preferat comunicarea exclusivă prin rețelele sociale. Cu toate acestea, în Parlament, s-a arătat iritată de orice întrebare venită din partea presei.

Strategia ei pare a fi una clară: antagonizarea media, victimizarea în fața electoratului și construirea unei imagini de politician „anti-sistem”.

Reacții politice și îngrijorări la nivel internațional

După noile declarații ale liderului POT, reacțiile nu au întârziat să apară nici la nivel diplomatic. Reprezentanți ai unor ambasade occidentale la București au exprimat îngrijorări privind libertatea presei în România. Potrivit unor surse diplomatice, este posibil ca poziția Anamariei Gavrilă să figureze în viitorul raport privind statul de drept elaborat de Comisia Europeană.

Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului a transmis marți seară:

„Atacurile la adresa presei sunt, în esență, atacuri la adresa democrației. Orice discurs care instigă la discreditarea jurnaliștilor trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate.”

Între timp, partidele democratice din România pregătesc o rezoluție comună prin care să ceară sancționarea discursului instigator la ură împotriva presei. Mai mulți lideri de grupuri parlamentare vor iniția un cod de conduită obligatoriu pentru toți aleșii care intră în contact cu reprezentanții mass-media.

În lipsa unor sancțiuni clare, spun unii analiști, atacurile asupra presei vor deveni tot mai frecvente.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: