Redactia.ro
Home » Homepage » Scenariu apocaliptic în cazul unui cutremur mare: barajul de la Lacul Morii ar ceda: „Splaiul Independenței ar fi inundat până la etajul 2”

Scenariu apocaliptic în cazul unui cutremur mare: barajul de la Lacul Morii ar ceda: „Splaiul Independenței ar fi inundat până la etajul 2”

dig lacul morii

Cutremurul care a avut loc în Gorj a oferit contextul necesar pentru a discuta despre eventualitatea petrecerii unui seism de magnitudine mare în România, iar previziunile experților nu sunt deloc unele optimiste. Spre exemplu, barajul de la Lacul Morii ar putea ceda în cazul unui seism de peste șase grade pe scara Richter.

Ce s-ar întâmpla cu barajul de la Lacul Morii în eventualitatea unui seism cu o magnitudine mare

Inginerii constructori avertizează că în cazul producerii unui seism de peste șase grade Richter, barajul de la Lacul Morii ar putea ceda, iar apa ar putea inunda Capitala. Replica din partea reprezentanților Apelor Române susțin că barajul este verificat periodic și că el a fost construit să reziste chiar și unui cutremur de magnitudinea de opt grade pe scara Richter.

„S-au făcut simulări. Dacă acest baraj ar ceda sau o fisură prin acest mal de pământ, din cauza acestui volum mare de apă, 14 milioane de metri cubi – poate și mai mult – și diferenței de nivel, tot Splaiul Independenței ar fi inundat iar apa s-ar ridica la etajul 1-2. Ca o măsură de prevenire, de precauție, să golim barajul, să îl expertizăm”, spune Marius Marinescu, inginer constructor.

Lacul Morii va fi modernizat peste trei ani

Digul de la Lacul Morii a fost în anul 1986, iar de atunci au fost realizate doar lucrări punctuale care vizează instalațiile de evacuare a apei, nu și de întreținere a malurilor. De altfel, Dan Trifu, inginer de mediu, trage un semnal de alarmă și susține că talazurile nu au fost supuse de multă vreme lucrărilor de mentenanță.

„Taluzurile nu au mai fost întreținute de la realizarea lor, este un lucru clar. Vedeți că în multe zone pur și simplu s-au prăbușit. Ce pericol constituie: apa se infiltrează, sapă sub aceste plăci de beton care țin taluzul natural. Să întrețină periodic barajul, altfel, lacul nu reprezintă un pericol. Singurul pericol este la un cutremur extraordinar de mare, comparativ cu datele pe care le înregistrăm în România, s-ar putea să cedeze barajul”, a subliniat Dan Trifu. Barajul de la Lacul Morii urmează să fie modernizat în următorii trei ani cu ajutorul unei finanțări PNRR.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: