Redactia.ro
Home » Știri » Schimbare obligatorie în toată România de la 1 ianuarie 2024! Tot ce trebuie să știi despre e-Factura

Schimbare obligatorie în toată România de la 1 ianuarie 2024! Tot ce trebuie să știi despre e-Factura

Factură fiscală vs Factură proformă

Schimbare obligatorie în toată România de la 1 ianuarie 2024! Iată tot ce trebuie să știi despre e-Factura

Schimbare obligatorie în toată România de la 1 ianuarie 2024

De la începutul anului 2024, România se confruntă cu o transformare majoră în modul în care firmele gestionează facturile, într-o mișcare menită să aducă țara în aliniere cu standardele europene și să combată evaziunea fiscală. Sub semnul e-Factură, toate serviciile fiscale din țară vor suferi schimbări radicale, cu implicații directe asupra tuturor firmelor, atât mari cât și mici.

Tot ce trebuie să știi despre e-Factura

Până în prezent, facturile erau gestionate printr-un flux tradițional, unde contabilii trimiteau documentele către furnizorii de servicii contabile. Odată cu intrarea în vigoare a e-Facturii, acest proces se va inversa, iar contabilii vor trimite facturile direct către oamenii din business. Întregul proces de înregistrare în contabilitate va avea loc printr-o platformă specializată, e-Factură, marcând o tranziție radicală și digitală în modul de gestionare a documentelor financiare.

Cu toate acestea, implementarea e-Facturii nu vine fără provocări și ajustări pentru companii. Toate facturile înregistrate în contabilitate începând cu 2024 trebuie să provină exclusiv din sistemul e-Factură, iar firmele vor avea obligația de a implementa un sistem prin care să verifice facturile primite online. Aceasta implică noi fluxuri de aprobare a facturilor și schimbări semnificative în procesele contabile curente.

Până acum, contabilii înregistrau datele de pe facturi primite din diverse surse, inclusiv email, poștă și documente tipărite. Cu intrarea în vigoare a e-Facturii, sistemul obligatoriu în România va folosi înregistrări contabile bazate pe baze de date, cu fișiere XML din sistemul e-Factură. Astfel, facturile vor fi trimise exclusiv online, eliminându-se variantele tradiționale de comunicare, precum emailul sau poșta.

Cine este afectat și cum se adaptează la schimbare

  1. Cine trebuie să folosească e-Factură și cum:
    • Toate firmele și PFA-urile din România, plătitoare sau neplătitoare de TVA, care au clienți firme/PFA-uri din țară.
    • Înregistrarea în sistemul e-Factură este automată odată ce se trimite prima factură prin această modalitate.
  2. Cum trimiți facturile după 1 ianuarie 2024:
    • Toate firmele și PFA-urile trebuie să trimită în sistemul e-Factură toate facturile B2B în maximum 5 zile de la data emiterii.
    • Pentru trimiterea în sistemul e-Factură, este necesar un token înregistrat la ANAF.
  3. Amenzi și termene limită:
    • Amenzi mari pentru netrimiterea facturilor în sistemul e-Factură, aplicabile după 1 aprilie 2024.
    • Începând cu 1 iulie 2024, nu se mai poate deduce cheltuiala și TVA-ul de pe facturi care nu sunt primite prin e-Factură.
  4. Implementare în softurile contabile:
    • Toate softurile contabile și de facturare trebuie să implementeze suport pentru e-Factură.
  5. Transformarea contabililor în analiști financiari:
    • Odată cu automatizarea procesului de înregistrare a facturilor, contabilii vor deveni analiști financiari, concentrându-se mai mult pe interpretarea datelor financiare și sprijinirea firmelor în obținerea de profit.

Schimbarea către e-Factură aduce cu sine atât oportunități de eficientizare, cât și provocări pentru firmele din România. Cu implementarea corectă și adaptarea la noile cerințe, aceasta poate deschide calea către o gestionare mai simplă și transparentă a documentelor financiare, susținând în același timp obiectivele de combatere a evaziunii fiscale la nivel național.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: