Redactia.ro
Home » Știri » Schimbare radicală. Se taie ajutoarele sociale din 2024

Schimbare radicală. Se taie ajutoarele sociale din 2024

ajutoare sociale

România va experimenta o schimbare semnificativă în ceea ce privește ajutoarele sociale, în urma adoptării unei noi legi de către Parlament și promulgării acesteia de către președintele țării. Această lege va marca eliminarea ajutoarelor sociale one-off și implementarea unui nou sistem de sprijin financiar gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Schimbare radicală!

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că modificările legislative au fost concepute pentru a îmbunătăți protecția beneficiarilor și pentru a asigura o gestionare mai eficientă a resurselor publice. Astfel, principala schimbare constă în înființarea unui registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuirea registrului electronic unic al serviciilor sociale. Aceste măsuri vor permite inspectorilor sociali să aibă acces în timp real la informațiile necesare pentru verificările în teren.

„Legea a fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor, atât în privinţa standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât şi în privinţa finanţării”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Se taie ajutoarele sociale din 2024

În plus, noua legislație stabilește că niciun serviciu social nu va putea funcționa fără o verificare prealabilă în teren efectuată de inspectorii sociali. Furnizorii de servicii sociale vor beneficia de consultanță gratuită din partea reprezentanților ANPIS pentru a cunoaște în detaliu obligațiile lor conform legislației în vigoare.

O altă modificare importantă este legată de modalitatea de finanțare a serviciilor sociale, bazată acum pe principiul „finanțarea urmează beneficiarul”, ceea ce presupune o mai mare transparență în utilizarea banilor publici și un control riguros al cheltuielilor. În același timp, se consolidează rolul inspectorilor sociali și capacitatea funcțională a Inspecției Sociale, iar pentru încălcările noii legislații au fost introduse sancțiuni penale, cu amenzi crescute semnificativ.

„După aplicarea noii valori a ISR, beneficiile de asistență socială acordate prin intermediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caras Severin se majorează astfel:

  • cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului se majorează de la 1.495 lei la 1651 lei;
  • indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități cresc pentru adulți de la 599 lei la 662 lei pentru handicap grav, de la 449 lei la 496 pentru handicap accentuat și pentru handicap mediu de la 72 lei la 80 lei. Și în cazul copiilor, prestația crește de la 359 lei la 397 lei pentru handicap grav, de la 210 lei la 232 lei pentru handicap accentuat și de la 72 lei la 80 lei pentru handicap mediu;
  • cuantumul minim al indemnizației lunare de acomodare în cazul adopției unui copil se majorează de la 2.034 lei la 2.245 lei, iar valoarea indemnizației de sprijin de la 718 lei la 793 lei;
  • indemnizația lunară pentru tinerii care optează pentru ieșirea din sistemul de protecție socială și urmează cursurile de învățământ sau se angajează, crește de la 2.871 lei la 3.170 lei;
  • ajutorul lunar nerambursabil pentru refugiați crește de la 646 lei la 714 lei;
  • venitul minim de incluziune (VMI): sprijin pentru incluziune de la 313 lei la 346 lei, lei, respectiv de la 456 lei la 504 lei, în cazul persoanei vârstnice peste 65 ani și sprijin pentru familii cu copii de la 795 lei la 879 lei;
  • alocația lunară de plasament crește de la 1.082 lei la 1.194 lei și de la 1.622 lei pentru copilul cu handicap la 1.791 lei. La aceasta se adaugă și indemnizația de sprijin, care crește de la 479 lei la 529 lei”, potrivit RTV.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: