Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări de la 1 aprilie. Ce se întâmplă cu bonurile de masă, câți bani vor mai valora

Schimbări de la 1 aprilie. Ce se întâmplă cu bonurile de masă, câți bani vor mai valora

bonurile de masă

Valoarea bonurilor de masă crește începând cu luna viitoare. Legea care majorează valoarea tichetelor de masă la 20 de lei va intra în vigoare de la 1 aprilie. Legea a fost promulgată vineri de preşedintele României și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost adoptat în Parlament luna trecută. În septembrie 2019, Senatul a adoptat un proiect de lege care prevedea majorarea valorii nominale a tichetelor de masă de la 15 lei la 20 de lei și noile prevederi intrau în vigoare pe data de 1 octombrie, anul trecut. Un nou proiect de lege a fost adoptat în luna februarie de Camera Deputaţilor şi trimis spre promulgare la data de 2 martie.

Ce valoarea vor avea bonurile de masă

În prezent, tichetele de masă au valoarea de 15,18 lei, dar Parlamentul a adoptat majorarea acestora la suma de 20 de lei. Potrivit Ministerului Muncii, valoarea tichetelor de masă ar putea crește cu doar un ban. Suma maximă nu poate depăși în prezent cuantumul de 15,19 lei, conform proiectului de ordin al Ministrului Muncii.

„Pentru semestrul I al anului 2020, începând cu luna aprilie 2020, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, nu poate depăşi cuantumul de 15,19 lei. Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2020 respectiv, august 2020 şi septembrie 2020”, se arată în proiectul de ordin al ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

România, pe ultimul loc în ceea ce provește valoarea bonului de masă

De bonurile de masă beneficiază în jur de 2 milioane de români. România nu stă însă foarte bine în materie de tichete de valoare. Potrivit unui clasament, citat de Antena 3, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ce privește valoarea unui bon de masă.

Contravaloarea în euro a unui tichet de masă este de 3,21. Spre exemplu, în Belgia, un bon de masă valorează 8 euro, în timp ce în Grecia, valoarea unui tichet de masă este de 6 euro.

Astfel de tichete se acordă lunar salariaților, iar destinația este doar pentru achiziția alimentelor sau achitarea meselor. Pe de altă parte, valoarea stabilită fiind una maximală. aceasta poate fi mai mică, în funcție de deciziile angajatorilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: