Redactia.ro
Home » Știri » Crește considerabil valoarea unui tichet de masă

Crește considerabil valoarea unui tichet de masă

tichet de masă

Valoarea unui tichet de masă ar putea creşte de la 15,18 lei la 20 de lei, potrivit unui proiect de lege care a primit raport pozitiv la Comisia de Muncă din Parlament.

Proiectul legislativ, propus pentru adoptare în Senat, are în vedere majorarea valorii nominale a tichetului de masă la 20 de lei. „Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei.

Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziţionarea mesei de prânz.

Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, se arată în Expunerea de motive, semnată de oficialii PSD Violeta Răduț, Liviu Ioan Balind, Valeriu Steriu, Ioan Terea și Dumitru Gherman.

Citește și: Teodorovici vrea închisoare pentru cei care au datorii la stat

Valoarea de aproximativ trei euro a tichetului de masă în România este una dintre cele mai mici din Europa unde ajunge la sume între şase şi 11 euro, subliniază inițiatorii proiectului, potrivit Digi24.

„Tichetele de masă aduc la bugetul public venituri bugetare echivalente cu o rata de impozitare de circa 40%. Aceasta înseamnă o eficienţă foarte bună a tichetelor de masă în asigurarea veniturior bugetare, iar această eficienţă se explică tocmai prin „ecoul” pe care, prin natura şi funcţionarea lor, tichetele de masă îl au în economia reală, respectiv în cea nominală.

Prin urmare, creşterea valorii nominale a tichetelor de masă la 20 de lei va genera venituri suplimentare la bugetul public. Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală, care asigură o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, diminuându-se astfel economia subterană”, mai scriu iniţiatorii în expunerea de motive.

Aceștia au adăugat că majorarea valorii bonurilor de masă va spori și consumul de produce alimentare.

Proiectul a primit undă verde din partea Senatului la 11 septembrie. Urmează ca decizia să fie luată de Camera Deputaților. Dacă va fi aprobată și de acest for decizional, legea va intra în vigoare în data de 1 a lunii următoare celei în care a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini