Redactia.ro
Home » Știri » Teodorovici vrea închisoare pentru cei care au datorii la stat

Teodorovici vrea închisoare pentru cei care au datorii la stat

teodorovici

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a depus, vineri, în Senat un proiect de lege care prevede pedeapse cu închisoarea pentru care care nu-și achită contribuțiile fiscale.

Potrivit proiectului depus vineri la Senat, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 6 ani reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul scadent prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

În anexă se precizează că este vorba, între altele, despre impozitul pe dividende, pe salarii, pensii, arende, activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, contribuții la asigurările de sănătate.

Teodorovici propune modificarea Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, prin completarea sau modificarea a patru articole.

Astfel, se propune reintroducerea articolului 6 al legii, care să aibă următorul conținut: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 6 ani reținerea și neplata, încasarea și neplata, ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

În mai 2015 Curtea Constituțională a constatat ilegal articolul 6 din această lege, potrivit Digi24.

Ministrul Finanțelor consideră că prin decizia magistraților de acum 4 ani „a dispărut un mijloc legal de protejare a bugetului de sat și de protecție a persoanelor cărora li s-au reținut impozitele cu diferite destinații, dar nu au fost virate bugetului” – după cum argumentează oficialul în expunerea de motive.

Pentru articolul 8 se propune următorul conținut: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 ani la 7 ani și interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credință de către contibuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

Citiți și: Veşti proaste pentru studenţi de la Teodorovici: cine va putea merge cu trenul gratis

În textul actual al legii se menționează că această infracțiune se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani, însă Teodorovici spune că „prevederea nu este corelată cu modificările aduse de Codul Penal privind infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat (…)”.

În textul propunerii legislative se mai menționează că printre faptele pentru care se propune închisoare de la 2 la 7 ani se numără:

  • ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
  • omisiunea totală sau parțială a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
  • evidențierea în actele contabile a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale;
  • alterarea, ascunderea sau distrugerea unor acte contabile etc.

Proiectul a stârnit deja reacții în mediul online

Într-o postare pe Facebook, acesta spune că proiectul „a stârnit deja, în media, o multitudine de reacţii, chiar dacă multe dintre ele fundamentate pe o insuficientă analiză şi, evident, pe o neînţelegere a textului de lege propus.

„Propunerea mea vizează un tratament corect şi onest din partea angajatorului faţă de angajat, evitarea oricărei forme de abuz şi nicidecum formule de tipul celor suţinute de către contestatarii acestei măsuri.

Propunerea aduce un plus de predictibilitate prin detalierea obligațiilor de reținere sau nereţinere, de încasare sau neîncasare a unor impozite şi contribuţii, ca fapte ce intră în sfera evaziunii fiscale.

Măsurile propuse nu doar că vizează protejarea bugetului de stat, dar şi a persoanelor angajate cărora li s-au reţinut impozite şi contribuţii cu diferite destinaţii, ce nu sunt în responsabilitatea lor, dar de plata cărora depinde obţinerea ulterioară a unor drepturi; pentru că sunt drepturi ale oamenilor, cum ar fi cel la pensiei sau la asistenţă medicală, care depind de buna credinţă, seriozitatea şi responsabilitatea angajatorului”, a scris Eugen Teodorovici.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: