Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări majore în Legislația RCA: Amenzi drastice și noi reguli pentru șoferii români

Schimbări majore în Legislația RCA: Amenzi drastice și noi reguli pentru șoferii români

Amenzi mai mari pentru șoferii care nu au polițe RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune schimbări radicale în legislația privind asigurările auto obligatorii (RCA), care ar putea transforma profund modul în care șoferii din România se raportează la această formă de asigurare. Aceste propuneri, trimise spre aprobare Parlamentului, vizează să aducă cele mai semnificative modificări de la lansarea legislației RCA, urmărind îmbunătățirea sistemului de asigurări și responsabilizarea șoferilor.

Amenzi de cinci ori mai mari în România

Una dintre cele mai discutate modificări este creșterea substanțială a amenzilor pentru conducătorii auto care circulă fără poliță RCA valabilă. Cuantumul sancțiunilor ar putea ajunge la 5.000 de lei pentru vehiculele cu masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone și la 20.000 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Această măsură vizează creșterea gradului de acoperire prin asigurare și responsabilizarea șoferilor, având în vedere că, în prezent, amenda pentru lipsa RCA este de 1.000 de lei, crescând doar în cazuri de recidivă.

„Contravenția prevăzută la alin. (1) lit. k) se constatată și se sancționează prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru vehicule având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone și de 20.000 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone”, arată legea modificată.

Reforme propuse de ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat un set amplu de propuneri care vizează mai multe aspecte ale legislației RCA:

Implementarea sistemului bonus-malus: Acesta va deveni mai complex, oferind reduceri mai mari șoferilor cu un istoric bun de conducere, dar și penalizări mai aspre pentru cei care încalcă regulile.
Vânzarea RCA în rate: Asigurătorii vor fi obligați să ofere posibilitatea de achiziționare a polițelor RCA în rate, cu excepția unor situații motivate.
Introducerea conceptului de franșiză: Aceasta permite asiguratului să plătească o primă de asigurare mai mică, asumându-și o parte din daunele potențiale.
RCA pe șofer: Se va implementa conceptul de asigurare RCA bazată pe șofer, nu pe vehicul, ceea ce ar putea reduce prima de asigurare, dar ar introduce penalizări pentru conducătorii auto nedeclarați ca utilizatori.

Aceste schimbări sunt menite să echilibreze piața asigurărilor RCA, oferind mai multe opțiuni și flexibilitate șoferilor, în timp ce încurajează un comportament responsabil în trafic. De asemenea, introducerea amenzilor mai mari este văzută ca un pas necesar pentru a descuraja circulația fără asigurare, având potențialul de a reduce numărul accidentelor neacoperite de asigurări.

Propunerile ASF pentru modificarea legislației RCA reprezintă un punct de cotitură în abordarea asigurărilor auto obligatorii în România. Cu accent pe responsabilizare, flexibilitate și penalizări mai aspre pentru nerespectarea legii, aceste schimbări ar putea avea un impact semnificativ atât pe piața asigurărilor, cât și în comportamentul șoferilor. Parlamentul este acum în fața unei decizii importante, care ar putea redefini peisajul asigurărilor auto pentru anii următori.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: