Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări semnificative la Pilonul II de pensii! Cum poți afla suma economisită

Schimbări semnificative la Pilonul II de pensii! Cum poți afla suma economisită

Ce se întâmplă cu a 13-a pensie în noua lege a pensiilor? Ce se întâmplă din septembrie 2024 

Începând cu anul 2024, Pilonul II de pensii a suferit ajustări majore, cu contribuția crescând de la 3,75% la 4,75%. Această modificare implică schimbări importante în economiile individuale ale românilor și în strategiile lor de planificare financiară pentru viitor.

Schimbări semnificative la Pilonul II de pensii

Contribuția la Pilonul II este parte integrantă a contribuției de asigurări sociale (CAS) datorată sistemului public de pensii. Cu creșterea procentului de contribuție la Pilonul II, angajații contribuie acum cu un procent mai mare la această pensie obligatorie administrată privat, ajungând la 4,75%. Această schimbare implică o ajustare a contribuției la Pilonul I, pensia de stat, care acum se situează la 20,25% din salariul brut. Prin urmare, contribuțiile totale la CAS ajung acum la 25% din salariul brut.

Pentru a ilustra impactul acestei modificări, luăm ca exemplu un salariu brut de 5.000 lei lunar. Cu contribuția anterioară de 3,75%, suma adunată într-un an la Pilonul II era de 2.250 lei. Cu noua contribuție de 4,75%, suma economisită într-un an crește cu 600 de lei, ajungând la 2.850 lei, potrivit Antena3 CNN.

Cum pot românii să verifice suma economisită

Peste opt milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii, iar este esențial să monitorizeze și să gestioneze corespunzător economiile lor pentru pensie. Pentru a afla suma acumulată în conturile lor de pensie privată, aceștia pot accesa platforma administratorului lor. Dacă nu sunt siguri cine este administratorul lor, pot verifica această informație pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară.

Astfel, schimbările la Pilonul II de pensii au un impact semnificativ asupra economiilor individuale și a planurilor de pensie ale românilor. Este esențial ca fiecare contribuabil să înțeleagă aceste modificări și să ia măsurile necesare pentru a-și asigura securitatea financiară în viitorul lor. Prin monitorizarea sumei economisite și înțelegerea noilor reguli, românii pot face alegeri informate și să își optimizeze strategiile de economisire pentru pensie.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: