Redactia.ro
Home » Știri » Școala începe din 14 septembrie. Ce spune Președintele Klaus Iohannis

Școala începe din 14 septembrie. Ce spune Președintele Klaus Iohannis

Școala începe pe 14 septembrie, în majoritatea localităților, inclusiv Bucureștiul, sunt pe scenariul „verde”, anunță Președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a explicat miercuri care sunt cele trei scenarii – verde, galben, roșu – în funcție de care se va decide funcționarea școlii, care va începe pe 14 septembrie, și a precizat că decizia va fi descentralizată și se va lua pe plan local în raport de specificiul epidemiologic local.

De asemenea majoritatea elevilor vor merge fizic la școală, a spus președintele, dar decizia se va lua, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar și se va decide în comandamentul județean pentru situații de urgență. Decizia se descentralizează, se ține cont de situația din localitate, chiar din școală”, a spus președintele.

Capitala se află în scenariul verde

Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, având în vedere populația orașului. Majoritatea localităților din România sunt în scenariul verde, câteva sunt acum în scenariul galben și doar 50 de localități în toată țara sunt acum în scenariul roșu. Analizele se vor actualiza permanent.

Vom avea situația în care în unele localități școala se va face online, în altele – fizic. Această împărțire pe scenarii e acceptată de foarte multe țări.  Este în discuție un scenariu similar cu cel din starea de urgență: părinții vor putea primi un ajutor dacă copiii nu pot merge la școală în scenariul roșu. Se lucrează într-un grup ministerial la o soluție legislativă corectă.  Așadar, decizia se descentralizează, se ține cont de situația din localitate, chiar din școală”, a spus președintele.

Cele 3 scenarii

Cele trei scenarii de care vor ține cont autoritățile. Am avut o întâlnire cu miniștrii și premierul, am luat câteva decizii.  Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală.

Există trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o localitate:

  1.  Scenariul verde (risc mic sau deloc): mai puțin de un caz la mie detectat zilnic în ultimele 14 zile – cursurile se fac fizic la școală.
  2. Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnică în ultimele 14 zile – cursurile se țin mixt.
  3. Scenariul roșu – peste 3 cazuri, în care școala se închide și se țin cursuri doar online.

 

Scenariul galben: grădinițele și școala primară merg la școală, clasele 8 și 12 merg la școală, restul – în funcție de decizia locală. Învățământul online e acceptat ca învățământ online când nu se pot ține cursuri fizice. Punem accent pe siguranța elevilor.  Decizia privind mersul fizic la școală se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii, a Inspectoratului, și se decide în Comandamentul județean pentru situații de urgență. Restul detaliilor se vor clarifica în formate interministeriale zilele următoare.

Un pericol pentru elevi deschiderea școlilor

Deschiderea școlilor i va duce la apariția unor focare de COVID-19, avertizează medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Totodată, boala COVID-19 generată de Sars CoV-2 va circula la fel ca gripa, crede medicul Adriana Pistol, şefa Comisiei naționale pentru managementul COVID.

„Focare vom avea în școli, garantat. Punctual, închideri de o clasă, cum e și la gripă, se vor întâmpla, dar vor fi punctuale și de scurtă durată, vor fi de neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, toată lumea ar trebui să meargă online”, a spus medicul Adrian Pistol, potrivit digi24.ro.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini