Redactia.ro
Home » Știri » Scriitorul Paul Goma, răpus de coronavirus! A murit la Paris

Scriitorul Paul Goma, răpus de coronavirus! A murit la Paris

Scriitorul Paul Goma, răpus de coronavirus

Scriitorul Paul Goma a murit la Paris, după ce a fost infectat cu coronavirus. Fusese internat pe data de 18 martie într-un spital parizian. Goma s-a stins din viață în noaptea de 24 spre 25 martie.

Anunțul trist a fost făcut de Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma. Potrivit dorinței familiei, dar și din cauza pandemiei de coronavirus celebrul scriitor va fi incinerat. Urna funerară va fi depusă la cimitirul Pére Lachaise din capitala Franței.

“Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat. Fiul său, Filip Goma, după ce în urmă cu doi ani și-a pierdut și mama, este foarte tulburat și îndurerat și roagă să nu fie contactat.
Dumnezeu sa-l odihnească în pace!
Aprindeți o lumânare sau spuneți o rugăciune pentru odihna sufletului său.
Mariana Sipoș”, este o parte din comunicat.

Scriitorul Paul Goma a luptat împotriva regimului comunist

Paul Goma s-a născut în 1935 în Basarabia. A debutat la revista Luceafărul în 1966. A fost unul dintre cei mai aprigi luptători împotriva regimului comunist. În 1956 a fost acuzat de ”tentativă de organizare de manifestație ostilă”. În martie 1957 a fost condamnat la doi ani de închisoare corecțională, pe care i-a executat la Jilava și Gherla. Apoi a fost trimis cu domiciliu forțat în Bărăgan. În 1977, Paul Goma a trimis o scrisoare la postul de radio, Radio Europa Liberă. Cerea guvernului respectarea drepturilor omului în România.

Închis și torturat de Securitate

După ce scrisoarea sa a fost citită la Radio Europa Liberă a început să fie urmărit. Pe 1 aprilie 1977, Securitatea l-a arestat. După ce a suportat bătăi și torturi groaznice în închisoare, într-un final a fost eliberat la presiunile Occidentului. Pe 20 noiembrie 1977, scriitorul împreună cu familia (soția și copilul) au fost expulzați în Franța, după ce li s-a retras cetățenia română. Ajunși în Occident au cerut azil politic.

Cele mai importante lucrări ale lui Paul Goma

Cele mai multe lucrări ale lui Paul Goma au fost publicate în limba franceză și germană. După 1990 i s-au publicat și în limba română.
Printre cele mai cunoscute cărţi sunt: Gherla (în franceză – 1976, în suedeză – 1978, în română – 1990), Culoarea curcubeului (franceză – 1979, olandeză – 1980, română – 1990), Patimile după Piteşti (în franceză – 1981, în germană– 1984, în olandeză – 1985, în română – 1990), Jurnal (4 vol, 1997).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: