Redactia.ro
Home » Știri » Scumpiri uriașe de la 1 ianuarie 2024. Românii vor avea parte de surprize neplăcute

Scumpiri uriașe de la 1 ianuarie 2024. Românii vor avea parte de surprize neplăcute

Sunt anunțate scumpiri de la 1 ianuarie 2024.

Odată cu intrarea în noul an, românii se confruntă cu un val de scumpiri care va afecta diverse aspecte ale vieții cotidiene. Începând cu 1 ianuarie 2024, majorările de prețuri vor cuprinde o gamă variată de produse și servicii, de la alimente la carburanți și servicii imobiliare.

Alimente și produse tradiționale mai scumpe

Una dintre schimbările semnificative este creșterea TVA-ului pentru produsele tradiționale, BIO și montane de la 5% la 9%. Această măsură va duce la majorări de preț pentru o serie de produse, cum ar fi dulceața BIO, pentru care consumatorii vor plăti cu aproximativ un leu în plus. Băuturile cu o concentrație mare de zahăr vor fi afectate și ele de o nouă acciză, determinând o creștere a prețurilor cu 2-3 lei per sticlă.

Acciza pentru carburanți va fi indexată cu rata inflației, generând creșteri per total de aproximativ 70 de bani pe litru. Acest lucru va însemna că pentru un plin de combustibil, șoferii vor plăti, în medie, cu 35 de lei în plus.

Sectorul imobiliar nu va fi ocolit de majorări, având în vedere creșterea TVA-ului pentru apartamentele de până în 120.000 de euro. Astfel, pentru un apartament de 90.000 de euro, prețul final, cu TVA, va crește de la 94.500 de euro la 98.100 de euro, diferența fiind de 3.600 de euro.

Val de scumpiri de la 1 ianuarie 2024

Managerii din diverse sectoare prevăd o serie de scumpiri pe parcursul anului 2024, conform statisticilor de la Institutul Național de Statistică (INS). Aceste majorări vor afecta comerțul cu amănuntul, alimentele, serviciile, industria prelucrătoare și construcțiile, influențând astfel bugetele familiilor românești.

Cu o creștere generalizată a prețurilor, populația va trebui să se adapteze la noile condiții financiare, iar specialiștii atrag atenția asupra necesității gestionării prudente a resurselor pentru a face față noilor provocări economice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: