Redactia.ro
Home » Știri » Se apropie iarna, iar veștile proaste încep să apară. Dispar subvenţiile la căldură în România?

Se apropie iarna, iar veștile proaste încep să apară. Dispar subvenţiile la căldură în România?

Anotimpul friguros se apropie cu pași repezi, iar principala nevoie a cetățenilor pentru locuințe este căldura. Se anunță vești proaste conform declarațiilor avocatului Gheorghe Piperea. Acesta preconozează creșterea gigacaloriei. Ce se va întâmpla cu subvenţiile la căldură ce sunt acordate acum de primării?

Gigacaloria s-ar putea tripla în această iarnă

Avocatul Gheorghe Piperea este unul dintre cei mai implicați oameni ai justiției în ceea ce privește respectarea drepturilor cetățenilor și nu numai. Acesta publică adesea mesaje pe pagina sa de facebook unde își exprimă public, clar și vehement părerea în privința deciziilor statului. Recent acesta a avut o postare în care a vorbit despre creșterea gigacaloriei și subvențiile de căldură. Legea consumatorului vulnerabil anulează subvențiile la căldură suportate de către primării, potrivit spuselor domnului Piperea. Tot el susține că logistica greoaie ar putea fi problema pentru care nimeni nu ar beneficia în această iarnă de subvenții.

Primăria a luat decizia să nu scoată subvenția. Adevărul este că ministrul Raluca Turcan s-a jucat cu aceste cuvinte. Prețul gigacaloriei e subvenționat de primărie, nu de stat, prin ministere. Realitatea juridică este că această lege elimină acest gen de subvenții pentru că schimbă azimutul acestui ajutor. El trece de la populația generică, la persoana individuală.

Deci, fiecare om va trebui să demonstreze venitul minim și că nu poate să plătească, iar mai apoi primește ajutorul. În primul rând, această lege se adresază celor care au probleme, probabil că 5% dintre bucureșteni sunt în situația asta, iar aceștia trebuie să stea la mai multe cozi ca să beneficieze de subvenţie.

Nu este vorba de 10 milioane de beneficiari, sunt mai puțini, iar logistica greoaie va face ca nimeni să nu beneficieze iarna asta de această subvenție. Nicușor Dan ar fi trebuie să vină să spună ce se întâmplă. Triplarea bruscă a gicacaloriei îi va falimenta pe mulți bucureșteni.”,  a spus Gheorghe Piperea.

Ce soluție propune avocatul

Gheorghe Piperea este de părere că intervenţia ANRE şi ANPC, care să sancţioneze şi să interzică practicile comerciale ale companiilor din energie ar fi cea mai bună soluție pentru a evita „dezastrul”. Tot el spune că Guvernul are posibilitatea de a plafona prețurile la energie în situații de criză.

Care este soluția? Există legislație, legea concurenței și OUG care permite guvernului să plafoneze tarifele la energie, în momente de criză. A doua soluție este ca ANRE cât și ANPC să intervină de urgență și să sancționeze și să interzică acest gen de practici comerciale. Aceste companii au profitat de criza actuală și mărit tarifele. Toți vor fi afectați, pentru că și prețul la gaze se va tripla, la fel și la energie electrică.

Românii trebuie să facă petiții și plângeri la ANPC și să se ceară stoparea acestor practici ilegale și să-l tragă pe fiecare parlamentar în parte să-l oblige pe Cîțu să emită o Hotărâre de Guvern pentru plafonarea tarifelor. Odată cu triplarea prețurtilor la facturi, evident că intră mai mulți bani și mai mult TVA la bugetul statului, iar Cîțu spune că o ducem bine. Peste câteva luni nu o să mai plătească nimeni, nimic, iar încasările scad.„, a mai adăugat Gheorghe Piperea.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini