Redactia.ro
Home » Știri » Se apropie pacea în Ucraina? Vestea de la negocierile cu Rusia ar putea prevesti un armistiţiu

Se apropie pacea în Ucraina? Vestea de la negocierile cu Rusia ar putea prevesti un armistiţiu

razboi ucraina

David Arakhamia, cel care este negociatorul-șef al Ucrainei în discuțiile de pace cu Rusia, a declarat că Moscova a acceptat „verbal” principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul așteaptă acum o confirmare scrisă.

Oficialul a sugerat că discuțiile menite să pună capăt ostilităților au făcut progrese semnificative.

Întâlnire Zelenski – Putin, în Turcia

Aparent, ruşii au fost de acord cu aceste condiţii impuse de ucraineni, dar scepticismul rămâne la un grad ridicat. „Federația Rusă a dat un răspuns oficial tuturor pozițiilor (ucrainene), și anume că le acceptă, cu excepția chestiunii Crimeei”, anexată de Moscova în 2014, a asigurat Arakhamia.

El a adăugat că, deși nu a existat „o confirmare oficială în scris”, partea rusă a acceptat-o ​​„verbal”. Negociatorul a mai spus că, dacă în cele din urmă ar avea loc o întâlnire între președinții ucraineni Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin, „cel mai probabil” ar avea loc în Turcia.

Erdogan, preşedintele Turciei, a luat legătura cu cei doi şefi de stat implicaţi în război, cărora le-a comunicat că este gata să modereze o negociere. „Nu știm data sau locul, dar credem că locul va fi cel mai probabil Ankara sau Istanbul”, a menționat Arakhamia.

Ce cere Ucraina?

În primul rând, Ucraina doreşte garanţii de securitate. Semnatari să fie mai multe state, printre care SUA, China, Franța, Marea Britanie – toate membre ale Consiliului de Securitate al ONU – precum și alte state mebre ale Alianței, respectiv Germania, Canada, Italia, Polonia și Turcia. Un alt garant ar fi Israel.

Dacă „garanțiile de securitate funcționează”, Kievul ar accepta „neutralitatea și statutul non-nuclear” al Ucrainei, două dintre condițiile pe care Rusia le-a pus în permanență. Principala implicație ar fi abandonarea de către Ucraina a aspirațiilor sale de aderare la NATO pe care a înscris-o în Constituție.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: