Redactia.ro
Home » Știri » Se dau bani de la stat! Milioane de români care revin la muncă, din șomaj tehnic, vor beneficia de ei

Se dau bani de la stat! Milioane de români care revin la muncă, din șomaj tehnic, vor beneficia de ei

șomaj tehnic

Executivul promite că va acoperi un procent din salariul fiecărui angajat care revine din șomaj tehnic, timp de trei luni. Angajatorii au însă obligația să îl păstreze în firmă sau companie încă 6 luni după expirarea termenului de 3 luni.

Banii acordați de stat vor fi pentru acoperirea a 45% din salariul brut, indiferent dacă angajatul lucrează cu normă întreagă sau cu normă parțială și indiferent de cât de mult a durat suspendarea contractului său, potrivit Mediafax.

Totodată, „angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei”.

Cum pot fi obținuți banii

Ca să obțină banii, angajatorii vor depune online, la agenția teritorială de muncă, o cerere semnată de reprezentantul legal, care să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere și de o listă a beneficiarilor. Documentația se va depune lunar pentru banii aferenți lunii anterioare, așa cum s-a întâmplat în timpul stării de urgență pentru indemnizația de șomaj tehnic.

Proiectul de OUG mai prevede că subvenția de 45% din salariul brut va fi dată și dacă angajații n-au beneficiat de șomaj tehnic. Însă numai dacă angajatorii au o cifră de afaceri redusă cu cel puțin 30% față de luna similară a anului anterior, pentru cel mult 50% dintre salariați.

Șomaj tehnic și după 1 iunie pentru anumiți angajați

Ludovic Orban a declarat că șomajul tehnic va fi prelungit și după 1 iunie, însă numai în domeniile de activitate în care angajatorii rămân mai departe cu restricții impuse de autorități. Acesta se va acorda până la finalul anului 2020.

„Prevederile art. XI și XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 (…) se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data de 1 iunie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se mențin restricții în condițiile stabilite prin acte ale autorităților competente, până la ridicare acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”, scrie în proiectul de OUG discutat în această seară în ședința Executivului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: