Redactia.ro
Home » Știri » Se dau bani pentru cei care cresc aceste animale. Ce reguli trebuie să respecte și unde se depun actele

Se dau bani pentru cei care cresc aceste animale. Ce reguli trebuie să respecte și unde se depun actele

În 2024, crescătorii de animale din România au motive să fie optimiști, grație anunțului recent făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind subvențiile APIA. Acest plan de subvenții, finanțat din fonduri europene și inclus în Planul Național Strategic 2023 – 2027, oferă sprijin financiar semnificativ crescătorilor de oi și capre, fiind o veste excelentă pentru sectorul agricol.

Acest ghid detaliat al subvențiilor APIA vizează să ajute fermierii să navigheze prin noutățile anului 2024, evidențiind condițiile de eligibilitate și sumele alocate.

Se dau bani pentru români

Pentru 2024, Ministerul Agriculturii a anunțat câteva modificări importante în ceea ce privește eligibilitatea pentru subvenții. Un aspect semnificativ este eliminarea condiției care impunea asigurarea unui berbec cu origine la 35 de femele ovine.

De asemenea, pentru a beneficia de sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) la ovine/caprine, nu mai este necesar ca animalele să fie înscrise în registrele genealogice (RG), fiind suficientă înregistrarea lor în Baza Națională de Date (BND) și prezența în exploatații cu cod ANSVSA.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Crescătorii de oi trebuie să țină cont de următoarele condiții pentru a fi eligibili pentru subvenții:

  • Solicitarea SCZ pentru un efectiv de 150 până la 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci pe beneficiar. Pentru zonele montane, efectivul solicitat poate varia între 60 și 500 de capete.
  • Animalele trebuie să aibă cel puțin un an la data de 31 martie a anului de cerere și să nu depășească vârsta maximă de 8 ani pentru femele și 6 ani pentru berbeci.
  • Identificarea și înregistrarea în BND până la data depunerii cererii de plată.
  • Menținerea animalelor în exploatație pentru o perioadă de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii.

Condiții specifice pentru crescătorii de capre:

  • Solicitarea SCZ pentru un efectiv de 50 până la 500 de capete de femele caprine și/sau țapi pe beneficiar, cu mențiunea că solicitările pentru efective mai mari de 500 de capete vor fi calculate la nivelul a maximum 500 de capete.
  • Vârsta animalelor trebuie să fie de minim un an și maxim 8 ani pentru femele și 6 ani pentru țapi la data de 31 martie a anului de cerere.
  • Înregistrarea în BND și menținerea în exploatație cu cod ANSVSA pe perioada de reținere de 100 de zile.

Cererile de plată pentru anul 2024 trebuie depuse la APIA în perioada 4 aprilie – 7 iunie, cu data limită fiind 7 iunie 2024, până la ora 14:30. Cuantumul planificat al subvenției pentru ovine/caprine este de 20,24 euro/cap de animal, în timp ce cuantumul minim planificat este de 12,54 euro/cap de animal.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: