Redactia.ro
Home » Știri » Se majorează vârsta de pensionare? Raluca Turcan anunță egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați

Se majorează vârsta de pensionare? Raluca Turcan anunță egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați

Se majorează vârsta de pensionare? Raluca Turcan anunță egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați

Ministrul Muncii a explicat că tot mai mulți români aleg să muncească în continuare după împlinirea vârstei de pensionare. Mai exact, 125.000 de persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani au ales, în ultimele luni, să se reangajeze în loc să se pensioneze.

Crește vârsta de pensionare? Anunțul Ministrului Muncii

Raluca Turcan a explicat că mulți dintre românii ajunși la vârsta de pensionare au ales să se reangajeze. În prezent, numărul total al celor care au drept să iasă la pensie, însă continuă să fie activi în câmpul muncii, a ajuns la aprox. 220.000.

Acolo unde cumulau în sistemul de stat pensie cu salariul, gândiţi-vă că se creează o supapă extraordinară de forţă de muncă bine pregătită pentru sistemul privat. Sunt oameni care preferau să lucreze la stat, cumul pensie-salariu şi care pot să meargă, din acel moment, în sectorul privat.
Mai sunt câţiva indicatori pe care încă îi analizăm, dar ce vreau să reţineţi: avem peste 65 de ani aproximativ 125.000 de persoane care vor să lucreze.

Însă peste vârsta legală de pensionare, care în unele sisteme speciale este mai scăzută, avem 220.000 de oameni care muncesc. Asta înseamnă că avem pensionari mai tineri care sunt în diferite sisteme speciale şi care au ales să se reangajeze a doua zi. De aceea credem că acest proiect, care pe de o parte permite continuarea activităţi profesionale, şi pe de altă parte interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public reprezintă un progres semnificativ”, a susţinut ministrul Muncii la Digi24.

Până la ce vârstă pot rămâne în funcție?

Raluca Turcan a oferit explicații și despre perioada în care pot rămâne în funcții persoanele care au atins deja vârsta pensionării. Astfel, potrivit declarației sale, angajații vor mai putea opta pentru a rămâne în funcții doar până la 70 de ani.

În cadrul aceleiași discuții, Raluca Turcan a menționat că-și dorește să egalizeze vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani, deși în momentul de față femeile au dreptul la pensie la 61,7 ani. „Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”.

De asemenea, rămâne valabilă posibilitatea românilor de a se pensiona anticipat, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, la care să se adauge opt ani, în timp ce stagiul minim de cotizare este de 15 ani, dintre care șase poti fi „cumpărați„ prin plata cotizației aferente.

În momentul de faţă avem posibilitatea pensionării anticipate dacă nu ai vârsta legală de pensionare. Dacă nu ai 65 de ani de exemplu, ca bărbat, însă ai contribuit stagiul complet de cotizare de 35 de ani plus încă opt ani te poţi pensiona anticipat fără niciun fel de penalizare şi această componentă dorim să o menţinem.

Stagiul minim de cotizare a important să rămână 15 ani minimum pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei, care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Aşadar, rămâne stagiul minim de cotizare.

Deja sistemul dă semne de slăbiciune cruntă, întrucât deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde, adică din bugetul de stat, din taxe şi impozite colectate de la toţi românii se transferă la bugetul de asigurări sociale 16,7 miliarde. Acest deficit ar creşte dacă noi nu am face absolut nimic”, a mai precizat Raluca Turcan.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: